Grade 3 MTAP Sample Problem Set 1

If you are going to join the Metrobank-MTAP-Math Challenge, below are some of the sample questions. These questions were given for Grade 3 pupils, but they can also be a reviewer up to Grade 6. The answer key is shown after each number. I solved the problems on my own, so please comment if you have different answers.

Grade 3 MTAP Sample Problem Set 1

  1. What number times 7 and added to 8 equals 50?

  2. The perimeter of a rectangle is 76m. If one side is 16m, what is the other side?

  3. What two numbers have a sum of 25 and a difference of 3?

  4. What is the largest number less 1000 that is divisible by 8?

  5. Rose started doing her Math assignment at 6:45pm. If she spent 2 hours and 20 minutes on it, what time did she finish?

  6. Ponkans cost P7 each. How many can you buy for P100?

  7. A P.E. teacher has 48 pupils. If she lines them in 8 rows, how many pupils are in each row?

  8. My uncle’s age is 7 more than twice my eldest brother’s age. My eldest brother is 19 years old. How old is my uncle?

  9. A kilo of mangoes costs P 45. I have only P 100. How much more money do I need if I want to buy 3 kilos?

  10. What is 8/11 of 44?

  11. Add 19 to the differences of 45 and 28.

  12. Ricky has 84 marbles, 1/3 of the marbles are green, 2/4 are red and the rest are white.How many marbles of each color are there?

  13. How many 5 centavos coins pieces are equal to P 5?

  14. Rita and Kathy spent P 54. Rita, Kathy and Jean spent P 75. How much did Jean spend?

  15. Carlo bought 2 dozens of eggs at P42 per dozen. He sold it for P 6 each. How much did he gain?

Answer Key.

(1) 6

(2) 22

(3) 14 and 11

(4) 992

(5) 9:05

(6) 14

(7) 6

(8) 45

(9) P35

(10) 32

(11) 36

(12) 28 green, 42 red, and 14 white

(13) 100

(14) 21

(15) P60

This entry was posted in Grade 3-4 and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

19 Responses to Grade 3 MTAP Sample Problem Set 1

  1. Dennis Obalo says:

    the answer in # 9 is 35

  2. jael says:

    admin,how did u come up with the answer 11 in number 14…thanks

  3. karl ian says:

    thank u

  4. May says:

    # 15 answer is wrong because 42 x 2 = 84. if each egg is P6 x 24 for 2 dozens the answer is P150 – 84, so he gained P66.

  5. Lilybeth Miranda says:

    Thank you very much!

  6. Lilybeth Miranda says:

    for jael, the correct answer in number 14 is 21 not 11… thanks

  7. kate says:

    my answer in #8 is 266 how to solve ?

  8. kate says:

    how to solve #7?

    • MrBoog says:

      To solve #7 here is an explanation:

      So there are 48 students and they are supposed to be lined up in 8 rows. If you want the rows to have the exact same number then you should divide.

      48 divided by 8 is equal to 6!

      So the answer is 6.

  9. Ahron says:

    In number 14 , isn’t the answer suppose to be P21 ? 75 – 54 =21 , that’s how I did it..

  10. Ahron says:

    Kate , on number seven , 48 ÷ 8 = 6 on no. Eight , 19 × 2 = 38 + 7 = 45

  11. Althea says:

    Analization of problem no.4 pls…my ans is 992

  12. nena says:

    Thank you admin…really helpful.

  13. eve says:

    were is the list of mtap candidate or student to will join this coming mtap examination?

  14. ics says:

    when will be the next MTAP national conference for teachers? thankyou

Leave a Reply