Grade 6 MTAP Reviewer – Set 9

This is the 9th set of the MTAP Reviewer for Grade 6.

  1. Yana bought 20 blouses for Php300 each. He sold 10 blouses at a 20% profit and the remaining at a 10% profit. How much was her profit after selling all the t-shirts?

  2. What is the sum of 1 – 2 + 3 – 4 + 5 – 6 + 7 – 8 + 9?

  3. Amy baked a cake and gave ½ to her children. He gave 1/3 of the remaining cake to her neighbors. What fraction of the cake was left?

  4. Karen started studying at 7:45pm last night. She said that she studied for 2 hours and 30 minutes with a 15-minute snack break. What time did she finish studying?

  5. The volume of a cube is 125 cubic centimeter. What is its surface area?

  6. The sum of two numbers is 51. One is twice the other. What are the numbers? 

  7. Approximately how many centimeters are there in 1 inch?

  8. If you toss coin a hundred times which was manufactured correctly, what is the best estimate that it will turn up to be head?

  9. What is the next number in the pattern?

8, 10, 20, 22, 44, 46, 92, …

  1. If March 8 is a Tuesday, what day is April 8 of the same year?

Solutions and Answers

  1. Ten shirts at 300 each is Php3000.00. Now, 20% of 3000 is 600 and 10% of 3000 is 300. 600 + 300 = 900. Therefore, her profit after selling all the blouses is Php900.00. Answer: Php900

  2. 5

  3. She gave ½ to her children so only ½ of the cake remained. Now, she gave 1/3 of ½ remaining cake to her neighbors, so the remaining cake is 2/3 of ½ which is equal to 1/3. Answer: 1/3

  4. She only studied for 2 hours and 15 minutes. If we add 2 hours to 7:45, she will finish by 9:45. If we add another 15 minutes, this gives us 10:00pm. Answer: 10 pm.

  5. Surface area of a cube is 6s2 where s is the side length. The side length of a cube with volume 125 cubic centimeter is 5 centimeter. Substituting, 6(s)2 = 6(52) = 6(25) = 150. Answer: 150 sq. cm.

  6. If one number is twice the other, then their sum is divisible by 3. Now, 51/3 = 17. So, the numbers are 17 and 34.

  7. 2.54cm

  8. 50

    1. The pattern is an alternating plus 2 and times 2.
  9. If March 8 is a Tuesday, then March 15, 22, and 29 are also Tuesdays (you add by 7 to the dates and you get the same day). So, 30 is a Wednesday and 31 is a Thursday (March has 31 days!). Next, April 1 is a Friday, therefore, April 1+7 = 8 is also a Friday.

This entry was posted in Grade 5-6, Problems with Solutions and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply