2015 Grade 1 MTAP Math Challenge – Division Orals

Below are the 2015 MTAP Math Challenge Division Orals for Grade 1 with answers.

Part 1 (15 seconds) 2 pts each

1.) One more than 9 is equal to 1 less than what number?
Answer: 11

2.) What number is equal to 30 tens and 7 ones?
Answer: 307

3.) What number is 5 more than the smallest 3-digit number?
Answer: 105

4.) How many tens are there in 784?
Answer: 78

5.)What is the sum of 11 + 19 + 12 + 18 + 13 + 17?
Answer: 90

6.) Grace had her fifty-peso bill changed to 5-peso coins. How many 5-peso coins did she get?
Answer: 10 

7.) Teacher Bea has 40 pupils in her class. Today, one-fourth of the students attended an out-of-school activity. How many pupils attended the out-of-school activity?
Answer: 10

8.) Ron cut a rope into 2 equal parts. Then he cut one of the equal parts into 3 equal parts. What part of the whole rope is the smallest piece?
Answer: 1/6

9.) The first day of a certain month falls on a Tuesday. What day is the 9th of that month?
Answer: Wednesday

10.)How many fifths are there in 3 wholes?

Answer: 15

11.) What is the difference between 75 and 57?
Answer: 18

Part 2 (30 seconds) 3 pts each

1.) Skip count by 50 from 200 to 500. How many times does the digit 5 appear?
Answer: 4

2.) What is the tens digit of the difference between 56 and 37?
Answer: 1

3.) Today, Ben is 7 years old while Tina is 9 years old. What will be the sum of their ages next year?
Answer: 18

4.) Gino has 3 twenty-peso bills while Gary has 2 fifty-peso bills. Who has more money? By how much?
Answer: Gary, by 40 pesos

5.) Without repeating any digit, how many two-digit numbers can you form with the digits 7, 0 and 3?
Answer: 4

6.) How many pairs of whole numbers have a product of 48?
Answer: 5

Part 3 (60 seconds) 5 pts each

1.) Jen went to a book store and bought a notebook for 25 pesos. She also bought 2 pencils at 5 pesos each. She had 15 pesos left. How much money did she have at the start?
Answer: Php 50

2.) There are 12 men and women in the van. There are 2 more men than women. How many women are there?
Answer: 5

3.) The ones digit of a two-digit number is 3 more than the tens digit. What numbers can these be?
Answer: 14, 25, 36, 47, 58, 69

4.) Gelo has 6 boxes that hold 21 mangoes. Each box has a different number of mangoes. How many mangoes are there in each box?
Answer: 1, 2, 3, 4, 5, 6

5.) Tom and Jerry are waiting in line to watch a movie. There are 5 people between them. Tom is 3rd in the line while Jerry is exactly at the middle of the line. How many people are in the line?
Answer: 17

6.) Two numbers have a sum of 18 and a difference of 6. What are the numbers?
Answer: 12 and 6

Clincher

1.) What is 2 more than the product of 3 and 4?
Answer: 14

2.) The flaglets along the corridor are displayed in this order: Yellow, blue, red, green, yellow, blue, red, green, and so on. What color is the 25th flaglet?
Answer: Yellow

3.) Jane has 3 dogs and 7 chickens. How many animal legs are there in all?
Answer: 26

9 thoughts on “2015 Grade 1 MTAP Math Challenge – Division Orals”

Leave a Reply