2015 Grade 8 MTAP Math Challenge – Division Orals

Below are the 2015 Grade 8 MTAP Math Challenge Division Oral Competition questions with answers.

15-second question (2 points each)

1.) What is the slope of the line that passes through the points (-1, 0) and (1, -6)?
Answer: -3

2.) Which one is the largest, 3.2, 10/3, π?
Answer: 10/3

3.) A furniture shop offers a 15% discount in all its terms, and a sala set was marked Php 14, 000. What was the selling price of the sala set?
Answer: Php 11, 900

4.) Solve for x in the equation |1 – x| = 8.
Answer: 9, -7

5.) If f (x) = 2 - x - x^2, what is f (-1) + f (0)?
Answer: 4

6.) Factor completely the algebraic expression a^2b -bc^2.
Answer: b(a - c) (a + c) 

7.) Find the least integer x that satisfies the inequality 2 - 3x < x + 4.
Answer: 0

8.) Given an angle A, what is the supplement of the complement of A?
Answer: 90° + A

9.) The operation * is defined as a * b = a^2b - ab^2. What is 2 * (-1)?
Answer: -6

10.) What is the quotient when 2x^2 + 5x + 3 is divided by x + 1?
Answer: 2x + 3

11.) Ana can paint their bedroom in 4 hours, while her older sister, Carla, can paint it in 3 hours. If they work together, what part of the bedroom can they paint in half an hour?
Answer: 7/24

30-second question (3 points each)

1.) A man started walking at a constant rate of 50 meters per minute. After 30 minutes, from the same point where the first man started, another man started jogging at a constant rate of 120 meters per minute. After 20 minutes more, who is ahead? By how many meters?
Answer: First man, by 100 meters.

2.) How far from the origin is the point midway between the points (1, 2) and (-3, 6)?
Answer: √17 units

3.) When x^4 - 2x^3 + x^2 is divided by x^2 + 1, what is the remainder?
Answer: 2x

4.) Find the equation of the line, in slope-intercept form, that passes through the points (-1, 0) and (1, -6).
Answer: y = -3x – 3

5.) Triangle ABC has sides 13, 13, and 10 cm long. What is the area of the triangle?
Answer: 60 sq. cm.

6.) Find all integers x that satisfy the inequality \frac{14}{3} < |x - 1| < \frac{15}{2}
Answer: -6, -5, -4, 6, 7, 8

1-minute question (5 points each)

1.) Find the point of intersection of the lines 2x + 3y = 10 and 3x + 2y = 5.
Answer: (-1; 4)

2.) Simplify: \dfrac{1}{x^2 - 2x - 3} + \dfrac{1}{x^2 + 6x + 5} -\dfrac{2}{x^2 + 2x - 5}.
Answer: 0

3.) What is the area of the region described by the inequalities x ≥ 0, y ≤ 2x, and 2y + 6 ≥ 7x?
Answer: 3 square units

4.) Find the domain of the function f(x) = \frac{1}{x} + \sqrt{2x + 3} + \sqrt[3]{1 - x}
Answer: {x| – 3/2 ≤ x < 0 or x > 0}

5.) State the inverse of the statement “If P(x) ≥ 0 for all x ∈ R, then x < 0 for some x ∈ R.”
Answer: If P(x) < 0 for some x ∈ R, then x ≥ 0 for all x ∈ R.

6.) The sides of a right triangle are x, x + y, and x + 2y, where x and y are positive numbers. What is the ratio of y to x? Answer: 1:3

Clincher Question

1.) What is the sum of the x- and y-intercepts of line 5x+ 2y = 10?
Answer: 7

2.) In ∆ABC, half of ∠A is 30° less than ∠B, and ∠C is twice the complement of ∠A. What kind of triangle is ∆ABC?
Answer: Equilateral or equiangular.

3.) In tossing a pair of dice and a pair of coins simultaneously, what is the probability of getting a sum of 6, a tail, and a head?
Answer: 5/72

Do or Die Question

In the equations 3x + p = 2y + 4 and 4x = 3y + p + 2, where x > y, what is the least possible integral value of p?
Answer: 2

This entry was posted in Grade 7-8 and tagged , , , . Bookmark the permalink.

11 Responses to 2015 Grade 8 MTAP Math Challenge – Division Orals

  1. Luther Capispisan says:

    This site is very helpful to me. Hopefully you can post the 2013 Grade 8 MTAP Challenge Elim Rounds Questions n Answers.

    Tank You…😊

  2. JASON says:

    NICE ONE

  3. Jellu says:

    Thankszz

  4. ANALYN says:

    THANK YOU!

  5. Nathaniel David says:

    GOOD BUY Philippines!

  6. Lezah says:

    Im looking for 2014 mtap exam paper. Can anyone please share me the link or copy of it. Thanks ahead.. 😊

  7. Trisha says:

    Number 5 of the one minute questions is wrong

  8. sly says:

    ooright <3 😛

Leave a Reply