2015 Grade 9 MTAP Math Challenge – Division Orals

Below are the 2015 Grade 9 MTAP Math Challenge Division Oral Competition questions with answers.

15-second question (2 points each)

1.) Determine all positive number x that satisfy 5x^2 = 10x.
Answer: x = 2

2.) What is the fourth power of \sqrt{2 + \sqrt{2}}?
Answer: 6 + 4 \sqrt{2}

3.) Simplify 4^{\frac{-k}{2}} + 8^ {- \frac{k-1}{3}}
Answer: \frac{3}{2}^k

4.) If a ♠ b = \sqrt{a^2+b^2}, what is the value of (3 ♠ 4) ♠ 12?
Answer: 13

5.) Suppose that x, y and z are positive integers such that xy = 6, xz = 10 and yz = 15. What is the value of xyz?
Answer: 30 

6.) The yearly changes in population of a certain town for two consecutive years are 20% increase on the first year and 20% decrease on the second year. What is the net change in percent over the two year period?
Answer: 4% decrease

7.) What is the slope of the line parallel to 2x + 5y + 2 = 0.
Answer: -2/5

8.) The area of a triangle is 100 sq. cm. What will be its area if its altitude is increased by 10% and its base is decreased by 10%?
Answer: 99 sq. cm.

9.) The sum of two numbers is 2015. If 9 is added to each of the numbers and then each of the resulting numbers is doubled, what is the sum of the final two numbers?
Answer: 4066

10.) A square and a triangle have the same perimeter. If the square has area 144 sq. cm., what is the area of the triangle?
Answer: 64 \sqrt{3} sq cm.

11.) Let r and s be the solutions of x^2 - 3x + 1 = 0. What is the value of (r + 1) (s + 1)?
Answer: 5

30-second question (3 points each)

1.) If f(x) = x^2 = x + 1, find the sum of all numbers y that satisfies f (2y) = 2.
Answer: 1/2

2.) A man walks 1 km east then 1 km northwest. How far is he from his starting point?
Answer: 2-√2 km

3.) Four men working for four days can paint 4 cars. How many cars can 6 men working for 6 days paint?
Answer: 9 cars

4.) The longer base of a trapezoid measures 10 cm and the line segment joining the midpoint of the
diagonals measures 3 cm. What is the length of the shorter base?
Answer: 4 cm

5.) What is the least possible value of x^2 + 3x + 2 if x^2 - 3x - 2\leq 0?
Answer: 6, -1/4

6.) The point D is the midpoint of the side BC of equilateral triangle ABC and E is the midpoint of AD. How long is BE if a side of ∆ABC measures 8 cm?
Answer: 2√7 cm

1-minute question (5 points each)

1.) If the roots of x^2 + nx + m = 0 are twice those x^2 + mx + 1 = 0, what is the value of n?
Answer: 8

2.) The lengths of the sides of a triangle are 10, 17 and 21 cm. How long is the altitude of the triangle to longest side?
Answer: \frac{4 \sqrt{70}}{5}

3.) Triangle ABC is isosceles. If ∠A = 50°, what are the possible measures of ∠B?
Answer: 50°, 80°

4.) The medians AD and BE of ∆ABC are perpendicular. Find the length of AB if BC = 3 cm and AC = 4 cm.
Answer: √5 cm

5.) The product of three consecutive positive integers is 16 times their sum. What is the sum of the three numbers?
Answer: 21

6.) Point E is on the side AC of ∆ABC and points D and F are chosen on the side AB such that DE || BC and EF || CD. Find the length of BD if AF = FD = 3 cm.
Answer: 6 cm

Clincher Question

1.) In ∆ABC, ∠C = 30°. If D is the foot of the altitude from A to BC and E is the midpoint of AC, find the measure of ∠EDC.
Answer: 30°

2.) One candle will burn completely at a uniform rate in 4 hours while another in 3 hours. At what time should the two candles be simultaneously lighted so that one will be half the length of the other at 6:00 PM?
Answer: 3:36 PM

3.) Points P and Q are drawn on the sides BC and AC of triangle ABC such that ∠AQB and ∠APB measures 110° and 80° respectively. If point R is chosen inside ∆ABC such that AR and BR bisects ∠CAP and ∠CAQ respectively, what is the measure if ∠ARB?
Answer: 95°

Do or Die Question

Point E is the midpoint of the side BC of ∆ABC and F is the midpoint of AE. The line thru BF intersects AC at D. Find the area of ∆AFD if the area of the triangle is 48 cm^2.

Answer: 4 cm^2

This entry was posted in Grade 9-10 and tagged , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to 2015 Grade 9 MTAP Math Challenge – Division Orals

  1. LEANY OSILA says:

    KINDLY INCLUDE THE SOLUTION

  2. Tom says:

    may I ask for the reviewers of grade 7-division orals

  3. jephtie says:

    .please include the solution.

  4. Claire says:

    Good day. Please kindly upload solutions. Thank you

  5. Camille Puccao says:

    Solutions please😀😀

  6. jerz says:

    is this able to download.

  7. angie says:

    kindly post the solutions.thank you..

  8. Give the solution cuz we have mtap finals tomorrow and I really need it til dawn. P.S. I am not cheating. If ever you have the leaked files for 2017, kindly send it to me. P.S. just a friendly request.

Leave a Reply