2015 Grade 3 MTAP Elimination Questions with Answers

Below are the 2015 Grade 3 MTAP Elimination Questions. I will post the solutions of selected items later. Also, if time permits, I will redraw some of the figures.

1.) Tom bought some cans of paint. He used 18 cans to paint the house and had 8 cans left. How many cans of paint did he buy?
Answer: 26

2.) Mary puts 8 stickers in every page of her 12-page album. How many stickers does Mary have in all?
Answer: 96

3.) Dan and Ben found shells on the beach. Dan found 138. When they put together all the shells they found, they had 257. How many shells did Ben find?
Answer: 119

4.) Jeri is thinking of a mystery number. If she divides it by 8 and then subtracts 7 from the result, the difference is 1. What is Jeri’s mystery number?
Answer: 64

5.) Mary subtracted 12 from her age then divided the result by 3. The final answer was 2. How old is Mary?
Answer: 18 

6.) Tim bought 5 boxes of juice. Each box contains 6 cans of juice. He drank two cans of juice and put the rest in the refrigerator. How many cans of juice did Tim put in the refrigerator?
Answer: 28

7.) A school needs 480 notebooks for next year. If the notebooks come in packages of 6, how many packages should the school buy?
Answer: 80

8.) A classroom has equal number of boys and girls. Eleven girls left to play badminton, leaving twice as many boys as girls in the classroom. What was the original number of pupils present?
Answer: 44

9.) A jar filled with water weighs 8 kg. When one-half of the water is poured out, the jar and remaining water weight 4 ¾ kg. How much does jar weigh?
Answer: 1 1/2

10.) Lyn gave half of his salary and P 500 to his parents. Then he spent half of his remaining salary and P 1, 000 on rent. How much was his salary if he had P 5, 600 left?
Answer: 27, 400

11.) In a concert, half of the audience was adults. One-third of the remaining audiences were boys and the rest were girls. If there were 2,000 girls in the concert, how many people attended the concert?
Answer: 6, 000

12.) The weight of a box of chocolates is 240 grams. After taking out ¾ of the chocolates, the remaining chocolates and the box weighs 90 grams. What is the weight of the all the chocolates?
Answer: 200

13.) Jay and Ken had the same number of stickers. Jay gave Ken 5 stickers. How many more stickers does Ken have than Jay does?
Answer: 10

14.) Andrea has 5 baskets that hold a total of 25 mangoes. Each basket has a different number of mangoes. No basket has either 1 or 2 mangoes. How many mangoes are there in each basket?
Answer: 3, 4, 5, 6, 7

15.) There are 34 students in a class. Every student plays at least one of two sports: basketball and volleyball. Seventeen students play basketball only. Five students play both basketball and volleyball. How many students play volleyball only?
Answer: 12

16.) Eion has 327 play cards. Dion has 132 and Genrish has twice as many play cards as Dion. Who has the largest collection of play cards?
Answer: Eion

17.) Five hundred eighty-two students voted for the two candidates for Student Council president – Rina and Rico. Rina got 257 votes. Who won? By how many votes?
Answer: Rico, 68

18.) This stairway is 3 steps high. How many bricks are needed to make a 12-step high stairway?
Screen Shot 2016-01-10 at 4.03.48 AM
Answer: 18

19.) In a math contest of 10 problems, 3 points are given for each correct answer and 1 point is deducted for each incorrect answer. If Nancy did all 10 problems and scored 18 points, how many correct answers did she have?
Answer: 7

20.) I have sold 2/3 of my pencils for P 18 each. If I have 12 pencils left, how much money did I collected for the pencils I sold?
Answer: 432

21.) There are 8 aluminum cans on the shelf. Each contains 350 milliliters of soup. Beth poured all the soup into one bowl. How many liters of soup did she have?
Answer: 3

22.) Matt kept track of his weight for the past month. On April 1 he weighed 56 kilograms. On May 1 he weighed 1,200 grams more. By June 1 he lost 2 kilograms. What was his weight on the first of June?
Answer: 53 kg

23.) Mila fell asleep at 9:30 pm and woke up at 5:45 am the next morning. Her brother Martin had been sleeping 1 hour and 10 min longer. How many hours and minutes had Martin been sleeping?
Answer: 9

24.) There are 11 lampposts on one side of the path in the park. The distance between each pair of neighboring lamppost is 6 meters. George ran all the way from the first lamppost to the last one. How many meters has he ran?
Answer: 60

25.) Mel gave away 59 of his marbles on the first day. On the second day he gave away 24 less than the first day. On the third day he gave away marbles that is double the number that he gave away on the first day. And on the last day he gave away 26 more than what he gave away on the third day. How many marbles did he give away in all?
Answer: 474

26.) The product of two numbers is 144 and their difference is 10. What is the sum of the two numbers?
Answer: 26

27.) Two numbers have a sum of 15 and a product of 44. What is the bigger number?
Answer: 11

28.) Two numbers have a difference of 5 and a quotient of 2. What is the smaller number?
Answer: 5

29.) A total of 37 candies are placed in 7 jars. Each jar has different number of candies. No jar has exactly 5 nor 6 candies. No jar is empty. What is the greatest number of candies that any one jar can have?
Answer: 11

30.) Cathy had a sum of money. She spent 1/5 of it in September, ¼ of it in October and P 120 in November. After spending these amounts of money, she still had P 540 left. How much money did she have at first?
Answer: 1,200

31.) The perimeter of a rectangle is 30 meters and the measure of each side is a whole number. How many rectangles with different shapes satisfy these conditions?
Answer: 7

32.) One side of square A is three times the length of one side of square B. How many times greater is the area of square A than the area of square B?
Answer: 9

33.) In the diagram, there is an equilateral triangle and a square. All the sides of an equilateral triangle are equal. If the area of the square is 25 cm^2, find the perimeter of the triangle.

grade 3 mtap elimination questions
Answer: 15

34.) Gino forms three numbers with the digits 1 to 9. All the numbers have three digits, and each digit is used only once. Gino added all the three numbers. What is the greatest sum Gino can obtain?
Answer: 2556

35.) Nina cooked 121 hotdogs for the Christmas party. There were 16 male and 18 female guests. Each male
guest ate 1 more hotdog than each female guest. Each of the female guests, including Nina, ate equal number of hotdogs. How many hotdogs did each male guest eat?
Answer: 4

36.) There are a total of 58 Grade 2 pupils. There are two sections for Grade 2: Rose and Lily. When six pupils were transferred from section Rose to section Lily. The two sections then have the same number of students. How many students were there in section Rose before the transfer?
Answer: 35

37.) Jose began to read 10:30 in the morning. At 2:20 pm he stopped reading. How many minutes did Jose read?
Answer: 230

38.) A length of wire is cut into several smaller pieces. Each of the smaller pieces is bent into squares. Each square has a side that measures 3 centimeters. The total area of the smaller square is 72 square centimeters. What was the original length of wire?
Answer: 96

39.) Ed weighs 10 kg more than his sister Debbie. Their combined weight is 120 kg. How many kilograms does Ed weigh?
Answer: 70

40.) If 100 soldiers can eat 100 dozen eggs in a week, how long will it take 400 soldiers to eat 400 dozen eggs?
Answer: 4 weeks

This entry was posted in Grade 3-4 and tagged , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to 2015 Grade 3 MTAP Elimination Questions with Answers

  1. Beverly says:

    For real? 68 is the answer?out of 582 studentd 68?? Wtf

    17.) Five hundred eighty-two students voted for the two candidates for Student Council president – Rina and Rico. Rina got 257 votes. Who won? By how many votes?
    Answer: Rico, 68

  2. shiori says:

    I think the answer in no. 40 is 1 week

  3. shiori says:

    no. 39 is 65

  4. Shao Dejesus says:

    really? isnt it supposed to be 78?

    18.) This stairway is 3 steps high. How many bricks are needed to make a 12-step high stairway?
    Screen Shot 2016-01-10 at 4.03.48 AM
    Answer: 18

Leave a Reply