2015 Grade 5 MTAP Elimination Questions with Answers

Below are the 2015 Grade 5 MTAP Elimination Questions with Answers. I will post the solutions of selected items later. Also, if time permits, I will redraw some of the figures.

1.) Write the missing number: 1, 3, 2, 6, 3, 9, 4, ___.
Answer: 12

2.) Using only the number 87, how many times will you use it as a factor to get a product whose ones digit is 7?
Answer: 5

3.) Write three hundred thousand twelve and 5 tenths in symbols.
Answer: 300 0012. 50

4.) How many 0.001 are there in 1 000?
Answer: 1 000 000

5.) The ratio of two numbers is 7:9. If their difference is 24, what is their sum?
Answer: 192

6.) When Daria bought a glass of juice for Php 15.00 and a sandwich for Php 37.00, she still had Php 73.00 left in her wallet. How much money did Daria have at the beginning?
Answer: Php 125.00 

7.) How many 3 cm by 3 cm square tiles can cover a square floor with an area of 36 cm^2.
Answer: 4 square tiles

8.) The volume of a rectangular block is 30, 000 cm^3. What is its volume in dm^3?
Answer: 30 dm^3

9.) The product of 2 two-digit numbers is 351. What is their sum?
Answer: 40

10.) If 2 * 5 = 3, 4 * 9 = 5, and 5 * 12 = 7. What is 12 * 17?
Answer: 9

11.) How many 15 thousandths are there in 3/8?
Answer: 25

12.) What is the sum of the digits in the product of 23 tens and 32 ones?
Answer: 16

13.) What is the sum of 3 consecutive whole numbers if the smallest of these numbers is 9>
Answer: 30

14.) What is 1/5 of the sum of 6 tens and 5 ones?
Answer: 13

15.) Dolly had Php 155.00. She bought a glass of juice for Php 18.00 and a sandwich for Php 41.00. How much money did she have left?
Answer: Php 96.00

16.) Marissa called her friend at 10:15 am. They talked for 157 min. What time did their conversation end?
Answer: 12:52

17.) Liza wants to buy a cake for her mother on her birthday. She already has Php 460.00. The cake costs Php 675.50. How much more does she need to buy the cake?
Answer: Php 212.50

18.) How many 25-centavo coins are equal to Php 5.00?
Answer: 20

19.) If two congruent equilateral triangles are placed side by side, what kind of shape is formed?
Answer: rhombus

20.) What is the value of 15 + 3 x 2 – 6 / 3 – 1 x 3?
Answer: 16

21.) The cost of a box of chocolate decreased from Php 120.00 to Php 115.00. What percent of the original price is the amount of decrease?
Answer:  4.167%

22.) Mark, Thea, Lota, and Lito want to divide 140 pieces of marbles in the corresponding ratio of 1:2:4:7. How many more marbles will Lota get than Mark?
Answer: 30 marbles

23.) A tank has a capacity of 50 liters. How many seconds will it be filled if the flow rate into it is 2.5 liters per seconds?
Answer: 20 seconds.

24.) What is the missing number in the sequence? 1, 3, 5, 10, 18, 32, ___.
Answer: 55

25.) What is the sum of all the numbers in the set {2^3, 3^2, 4^3, 3^4}?
Answer: 162

26.) An airplane arrived at 10:45 am. It was delayed for 1 hour and 25 minutes. If the flight time is 1 hour and 30 minutes, what time was the airplane supposed to depart?
Answer: 7:50 am

27.) On 6 December 2014, Risa bought a load worth Php 300.00 for her cellphone. If the load is valid for 75 days, until when is the load available if December 6 is included in the 75 days?
Answer: February 18, 2015

28.) The average of one set of 3 numbers is 25 and the average of another set of 5 numbers is also 25. What is the average of the 8 numbers?
Answer: 25

29.) Lina’s weekly transportation expenses reduced by 75% when she joined her aunt in going to school. If she used to spend Php 140.00 a week, how much does she spend now for transportation?
Answer: P 35.00

30.) 34 – 6 / 3 + 8 x 4 is ___
Answer:

31.) If 50% of a number is 500, how many percent of the number is 250?
Answer: 25%

32.) Observe the pattern: 2, 5, 8, 11, 14, … If the pattern continues, what is the 30th number?
Answer: 89

33.) What number is 2/3 between 7 and 13?
Answer: 11

34.) An airplane departed at 2:15 pm and flew for 1 ½ hours. It arrived 25 minutes earlier than the scheduled arrival. What should have been its scheduled arrival?
Answer: 4:10 pm

35.) The vertex of an isosceles triangle is 36 degrees. What is the measure of its base angle?
Answer: 72 degrees

36.) The perimeter of an equilateral triangle and a rhombus are both equal to 45 cm. How many cm shorter is a side of the rhombus than a side of the triangle?
Answer: 3.75

37.) The sum of 2 numbers is 80. Their difference is 16. What is the quotient when the bigger number is divided by the small number?
Answer: 1.50

38.) A tray of salted eggs contains 30 pieces. Each piece costs Php 11.00. Liza sells each egg at Php 11.75. How much is her profit if she sold 6 ½ trays of salted eggs?
Answer:

39.) Ernesto is weighing his school bag. He says “if I add 725 grams, it will weigh 2 kilograms”. How many grams does his bag weigh?
Answer: 1, 275 grams

40.) There are 36 packs of candies in a box. The packs of candies are divided equally among 4 children. How many packs will each child receive?
Answer: 9 packs

41.) Twenty seven apples are put in box. There are 6 boxes. How many boxes contain exactly the same number of apples?
Answer:

42.) Liza has read 4/5 of the total number of pages of a book. Today, she reads 21 pages. She still needs to read 1/10 of the total number of pages to finish reading the book. How many pages does the book have?
Answer: 210 pages

43.) Alice has 47 apples. She is going to give them equally to 6 children. How many more apples are needed so that each child will receive 9 apples?
Answer: 7 apples

44.) A container holds 8 times the amount of water in a cup that holds 2 deciliters of water. How many deciliters of water can be poured into the container?
Answer: 16 deciliters

45.) Each marble weighs 25 grams. The total weight of the marbles is 2 kilograms. How many marbles are there in the box?
Answer: 80 marbles

46.) An 8-meter ribbon costs Php 96.00. How much is the cost of 4.5 meters of ribbon?
Answer: Php 54.00

47.) Which fraction is the smalles? 3/5, 2/3, ¾, 4/7
Answer: 4/7

48.) Mark added 2 to a number then divided the sum by 3. He multiplied the quotient by 10 then subtracted 7 from the product and got a difference of 23. What was the number he started with?
Answer: 7

49.) A ribbon is 4 m and 60 cm long. Rissa cut it into shorter pieces each with a length of 50 cm. What is the length of the piece that was left?
Answer: 10 cm

50.) The area of the square ABCD below is 16 cm^2. If CE = 1 cm, what is the area of triangle ABE?
Answer: 6 cm^2

Grade 5 MTAP Eliminations Questions

2 thoughts on “2015 Grade 5 MTAP Elimination Questions with Answers”

  1. #10, how did you get the answer “9”?

    #20 and #30, its tricky but I think ( ) is needed in order to eliminate future arguments.

    #21, should the answer be 4.167%? I got it from 5/120

    #31 my answer is 25%, is it correct? the number in my computation is 1000 so 250 is 25% of it

    #33 my answer is 11. I got it from 13-7=6, 2/3 of 6 is 4 so 4+7=11

    #36 my answer is 3.75cm. side of equilateral is 45/3=15cm, side of rhombus is 45/4=11.25cm, difference is 15-11.25=3.75cm

    #38 my answer is Php 146.25. here’s my computation: 30 x 0.75 x 6.5 = Php 146.25

    #41 Tricky question with 5 as an easy answer but a good source of arguments. Another given number might make it to argument free question

    I hope all my answers is correct but if i am wrong please feel free to correct me. i just tried to answer it to the best of my knowledge. competitors and coaches gave some time training and most even traveled a long way. competition should be fun, i hope tricky questions that could cause arguments should be constructed carefully and dispute free

Leave a Reply