2015 Grade 1 MTAP Elimination Questions with Answers

Below are the 2015 Grade 1 MTAP Elimination Questions with Answers. For items that need solution, I will post them later, once I have uploaded the questions for all levels.

  1. ) What is the sum? 11 + 12 + 13 + 14 + 15 + 16 + 17
    Answer: 98

2.) What is the tens digit of the sum of 47 and 56?
Answer: 0

3.) Jo has 48 candies. She will give 5 candies to each of her friends. What is the largest number of candies that she can give?
Answer: 45

4.) Kit and Kat had 50 stickers in all. Then, Kit gave Kat 5 stickers. They then have equal number of stickers. How many stickers had Kit initially?
Answer: 30

5.) Angel colored the flowers drawn on her book as follows: pink, red, purple, yellow, pink, red purple, yellow, and so on. What color is the 30th flower?

Screen Shot 2016-01-10 at 3.09.30 AM
Answer: Red

6.) An old book has missing pages. Next to page 20 is page 35. How many sheets of paper were missing?
Answer: 7 

7.) Shown is a stair that is 3 cubes tall. How many more cubes are needed to make that stairs 8 cubes high?

Screen Shot 2016-01-10 at 3.10.46 AM
Answer: 30

8.) Rico had 55 pesos. Father gave him two 50-peso bills. Uncle gave him four 20-peso bills. How much money had Rico in all?
Answer: P 235

9.) If the digits in 58 are interchanged, will the number increase or decrease? By how much?
Answer: 27

10.) A total of 50 men and women are in a bus. There are 14 more men than women. How many women are in the bus?
Answer: 18

11.) Ms. Perez has 40 pupils in her class. Yesterday, ¼ of the number of pupils were absent. How many pupils were present?
Answer: 30

12.) How many digits are used for printing the page numbers of a booklet with 25 pages?
Answer: 41

13.) Mother made 15 cookies. There are 10 cookies with raisins and 10 cookies with nuts. How many cookies have both raisins and nuts?
Answer: 5

14.) A bus can hold 45 passengers. The bus starts out empty and picks up 1 passenger at the first stop, 2 passengers at the second stop, 3 passengers at the third stop, and so forth. After how many stops will the bus be full?
Answer: 9 stops

15.) Ben and his younger sister have the same birthday. This year, the sum of their ages, in years, is 21. What would be the sum of their age 3 years from now?
Answer: 27

16.) Thirty candies are placed in 6 jars. Each jar has different number of candies. No jar has exactly 3 candies. One jar is empty. What is the greatest number of candies that any one jar can have?

Screen Shot 2016-01-10 at 3.12.23 AM
Answer: 18

17.) Bel sold an entire roll of consecutively numbered tickets. The number on the first ticket was 2001. The number on the last ticket was 2245. How many tickets did Bel sell?
Answer: 245

18.) If you saved 5 pesos on January 1, ten pesos on February 1, fifteen pesos on March 1, twenty pesos on April 1, and so on, how much money would you save in one year?
Answer: P 390.00

19.) Neri bought 2 pens. The total cost is 100 pesos. If one pen costs 22 pesos more than the other, how much does the cheaper pen cost?
Answer: P 39.00

20.) Selmo had 13 marbles. He gave Dan 3 marbles, Bill 3 marbles and Anton 3 marbles. What fraction of the marbles was left with Selmo?
Answer: 4/13

21.) Lyca bought two dozen cupcakes for her party. Darren ate 2 cupcakes. JK ate ¼ of a dozen cupcakes. How many cupcakes were left for the other guests?
Answer: 19

22.) Seven pupils sit around a table as shown. Abbey sits next to Benoni and Carlo. Delia sits next ot both Benoni and Len. The numbers on Abbey’s and Carlo’s chairs add up to 8. Who sits in chair number 4?

Screen Shot 2016-01-10 at 3.13.42 AM
Answer: Len

23.) Miss Reyes ordered three pizzas. Each pizza was divided in 6 pieces. If each kid gets a slice of pizza and Miss Reyes got 2 slices, how many kids would be able to get a share of pizza?
Answer: 16

24.) One-half of the class wear black shoes, ¼ of the class wear white shoes and the rest of the class wear brown shoes. If there are 48 pupils in the class, how many pupils wear brown shoes?
Answer: 12

25.) Karen cuts a piece of rope to 3 equal parts. She then cuts one of the pieces to half. The tow smallest pieces are each 3 meters long. What was the length of the rope before Karen made any cuts?
Answer: 18 m

26.) Bacteria in a dish double the area they cover every day. If the dish is fully covered after 25 days, on what day was one-half of it covered?
Answer: 24th day

27.) My chicken lays 4 eggs a week. My sister’s chicken lays 6 eggs a week. How many eggs in all do both chickens lay in 3 weeks?
Answer: 30

28.) One avocado weighs the same as 3 oranges. One orange weighs 35 grams. How many grams does an avocado weigh?
Answer: 105g

29.) There are two clocks in Cathy’s room. One of them is 15 minutes behind the correct time. Now it is showing 7:40. The second clock is 15minutes ahead of the correct time. What is the time in the second clock now?

Answer: 8:10
30.)  Gary forms three numbers with the digits 4, 5, 6, 7, 8, and 9. All numbers have two digits and each digit is used only once. Gary adds all the three numbers. What is the greatest sum Gary can obtain?
Answer: 255

11 thoughts on “2015 Grade 1 MTAP Elimination Questions with Answers”

    1. 18 is arrived as follows:
      Facts:
      – there are 30 candies to be placed in 6 jars
      – one jar is empty
      – each jar has a different number of candies
      – no jar has exactly three candies

      With the above facts, the greatest number of candies that any one jar can have is 18. This is computed as follows: Jar 1 = 0 candies; Jar 2 = 1 candy; Jar 3 = 2 candies; Jar 4 = 4 candies; Jar 5 = 5 candies; Jar 6 = 18 candies (30 less (0 + 1 + 2 + 4 + 5))
      [Jars 2 to 5 contain the minimum amount of candies possible to be able to compute the maximum amount that can be contained in any one jar]

  1. I AM A MTAP CONTESTANT, I AM A GRADE FIVE PUPIL I RAN MTAP FOR OUR SCHOOL LAST YEAR WE GOT 2ND PLACE IN THE FINALS TODAY I AM LEARNING MORE BECAUSE OUR MTAP COMPETITION WILL NOW BE IN FEBRUARY GOOD LUCK FOR ME

Leave a Reply