2004 Grade 4 MTAP Elimination Questions with Answers Part 1

Below are the 2004 Grade 4 MTAP Elimination questions with solutions/answers. Although these are old questions, you can still use them as reviewer since the coverage of the quiz has not changed. I have written the solution to relatively hard problems, but I leave the easy ones to the coach and the student.

Note that even though I took a lot of time reviewing the solutions, I am only human. Please use the comment box if you see any errors.

2004 – ELIMINATION Metrobank-MTAP-DepEd Math Challenge (Grade 4)

Solve each item on scratch paper and write the answer on the blank.
1.) Round 23,503 to the nearest thousand.
Answer: 24 000

2.) What is the remainder when 7 893 is divided by 26?
Answer: 15

3.) Write two million, seventy-eight thousand, six hundred five in figures.
Answer: 2 078 605

4.) Three million is equal to how many thousands?
Answer: 3 000

5.) What is the biggest common divisor of 32 and 48?
Answer: 16 

6.) What is the smallest common multiple of 36 and 54?
Answer: 108

7.) How many zeros are used in writing 2 billion?
Answer: nine

8.) Write 7 \times 10^4 + 6 \times 10^2 + 9 \times 10 + 3 as one number?
Answer: 70693

9.) Choose <, = or > to make 365 + 287 _____ 538 + 123 a true sentence.
Answer: <

10.) Which of the following has three unequal prime factors?
a. 18 b. 24 c. 26 d. 30
Answer: d (30 = 2 × 3 × 5)

11.) Find two numbers whose sum is 22 and whose product is 96.
Answer: 16 and 6

12.) What number is 57 less than the product of 32 and 48?
Answer: 32 × 48 – 57 = 1479

13.) What digit is N if 56,N78 is divisible by 9?
Solution: A number is divisible by 9 if the sum of their digits is divisible by 9. Now the sum of the digits is equal to 26. To be able to make it divisible by 9, we can make it 27 or 36. Since we can only add one digit, we can only make it 27 by adding 1.
Answer: 1

14.) Express 1260 as a product of prime factors using exponents.
Answer: 2^2 \times 3^2 \times 5 \times 7

15.) What is the smallest even number greater than 40,000 containing 7, 5, 4, 4, 1?
Solution: There are 5 digits and it is the smallest even number more than 40,000 so, the ten thousands digit is 4 and the ones digit is even making it 4xxx4. We want to minimize the number so we place 1 in the hundreds digit, 5 in the tens digit, and 7 in the ones digit. So, the number is 41574.
Answer: 4

16.) How many periods does 55 billion have when written in figures?
Answer: I don’t understand this question.

17.) What number is half-way between 3000 and 4000?
Answer: 3500.5

18.) A supervisor of a supermarket took an inventory of its canned goods. The store had (5 \times 10^2 + 7) cans of sardines, (2 \times 10^3) cans of tomato sauce and (6 \times 10^2 + 9) cans of milk. How many canned goods did the supermarket have?

Answer: 3116

19.) Ricky collects stamps. He puts 18 stamps on each page of his album. If 17 pages are full and there are 12 on the 18th page, how many stamps has Ricky?

Answer: 318

20.) Apples cost ₱7.50 each. How many can you buy if you have ₱100?
Answer: 13

21.) The letters of a math word are jumbled into CABSTRUT. What is the word?
Answer: subtract

22.) Two numbers have a ratio of 3:5 and one number is 16 more than the other. Find the bigger of the two numbers.

Solution: 5 – 3 = 2 and 2 parts is equal to 16. This means that one part is 8 and 5 parts is 40.
Answer: 40

23.) What is the ratio of .25 cm to 9 dm?
Solution:
1 dm is equal to 10 cm. So, this is the ratio of 0.25 cm to 90 cm. By dividing both numbers by 0.25, the ratio is 1: 360.
Answer: 1:360

24.) Rita has 30m of ribbon. She cut 55 pieces each 2.6 dm long. How many meters of ribbon remain?
Solution: 55 × 2.6 dm = 143 dm. Since 10 dm = 1m, 143 dm = 14.3 m.
30m – 14.3 m = 15.7m.
Answer: 15.7m

25.) What is the multiple of 100 nearest to 7382?
Answer: 7400

This entry was posted in Grade 3-4 and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to 2004 Grade 4 MTAP Elimination Questions with Answers Part 1

  1. Pingback: 2004 Grade 4 MTAP Elimination Questions with Answers Part 2 - MTAP Reviewer

Leave a Reply