Below are the 2004 Grade 4 MTAP Elimination questions with solutions/answers (numbers 26 – 50). You can read items 1 – 25 **here**. Although these are old questions, you can still use them as reviewer since the coverage of the quiz has not changed. I have written the solution to relatively hard problems, but I leave the easy ones to the coach and the student.

Note that even though reasonable care was given to the accuracy of the solutions, the solver is only human. Please use the comment box if you see any errors.

26.) 6 2/3 is equal to how many thirds?

**Answer:** 10

27.) Change 8 7/12 to an improper fraction.

**Answer:** 103/12

28.) Change 128/11 to a mixed number.

**Answer:** latex 7 \frac{7}{11}$

29.Which is greater, 11/13 or 16/19 ?

**Answer:** 11/13

30.) Reduce 54/72 to lowest terms.

**Answer:** 3/4

31.) Nita bought m of blue cloth and m of white cloth. How many meters of cloth did Nita buy?

**Answer:**

32.) Nita used m of white cloth to make blouses. How much white cloth remained?

**Answer:**

33.) In a school, there are 230 Grade 4 students. If 3/5 of the Grade 4 students are girls, how many Grade 4 boys are there?

**Answer:** 92

34.) There are 12 red balls, 9 blue balls and 14 white balls in a box. What is the ratio of the red balls to all the balls?

**Answer:** 12:25

35.) Mother bought 4 mangoes for ₱38. At the same rate, how much will a dozen and a half of the mangoes cost?

**Answer**: 114

36.) If 4 : 5 = 32 : n, what is n?

**Answer:** 40

37.) Sally got 95, 92, 96, 94, 95 and 90 on six math tests. What was her average

score on the six tests?

**Answer:** 93.67

38.) For an hour of a particular TV show, 6 commercials, each averaging 0.3 minute are shown five times during the hour. During an hour of the show, how much time is given to commercials?

**Answer:** 6 commercials 0.3 minutes/commercial × 5 = 9 minutes

39.) Mr. Manuel owns a rectangular lot that is 32 m long and 22 m wide. How many meters of fencing material does he need for it?

**Answer:** 2 × 32 + 4 × 22 = 108

40.) A path 12 m long and 1.5 m wide is to be paved. If a bag of cement covers 4 m2, how many bags of cement must be bought?

Solution: The area of the path is 12 × 1.5 = 18 sq. m. Dividing 18 by 4, we get 4.5

**Answer:** 4.5

41.) A square garden has a perimeter of 56 m. What is its area?

**Answer:** 196 sq. m.

42.) A tank is 12 dm long, 8 dm wide and 10 dm deep. If = 1 liter, how many liters of water does the tank contain when full?

**Answer:** 960 liters

43.) What is the perimeter of the figure?

Answer: 15m + 48m + 32m + 20m + 17m + 28m = 160m

44.) There are 44 students in a class. One stormy day 25% of them were absent.

How many were present?

**Answer:** 33

45.) Rose made a circle graph of how she spends one day. If she studies 3 hours a day, how many degrees will represent study?

Solution: There are 24 hours a day and Rose studies 3/24. A circle has 360 degrees, so

**Answer:** 135 degrees

46.) How many numbers from 40 to 70 contain the digit 5?

**Answer:** 12 (that includes 45, 50-59, and 65)

47.) There are 975 students in a school. If 2/5 of them take a school bus, 25 less than 1/5 of them come by private car and the rest take public transportation, how many take public transportation?

**Solution**

There are 2/5 × 975 = 390 students who take the school bus.

There are 1/5 × 975 – 25 = 195 – 25 = 170 who have private cars.

So, There are 975 – 390 – 170 = 415 students who take public transportation.

**Answer:** 415

48.) Aida made 12 more sampaguita garlands than Anna. Together, they made 160 garlands. How many did Aida make?

**Solution:** We subtract 12 from the total number of garlands and the would have made equal number of garlands. So, 160 – 12 = 148 and 148/2 = 74.

**Answer:** 84

49.) Nita has ₱78.50; Rosa has twenty pesos less than twice as much. How much money do the two girls have together?

**Solution**

Rosa has 2 × 78.50 – 20 = 157 – 20 = 147

Combining their money we have 147 + 78.50 = 225.50

**Answer**: 225.50

50.) A grass lawn is 80 m long and 68 m wide. Four rectangular flower plots, each 15 m by 10 m, are found near each corner. What is the area covered by the grass?

**Answer:** 80 × 68 – 4× 15 × 10 = 5440 – 600 = 4840

Permalink

thank you it will help us guide our students

Permalink

Tama po ba yung answer sa number 32? Parang may mali po

Permalink

2 5/12 ata ang sagot

Permalink

Kahit Yung number 45 palagay ko 45 dn ang sagot

Permalink

Palagay ko 2 5/12 ang sagot sa 32 at ang sagot sa 45 palagay ko 45 dn

Permalink

Thank you for sharing this is a great help in my part

Permalink

Tama poh ba ang answer sa 26?Palagay ko 20 ang answer