2008 Elimination Metrobank MTAP DepEd Math Challenge Grade 6 Part 1

This is the first part of the 2008 Elimination Metrobank MTAP DepEd Math Challenge Grade 6. Kindly comment on the box below if you see any errors.

1.) Write “two billion, fifty-five million, eighty-six thousand, three hundred eighty” in symbols.

Answer: 2, 055, 080, 380

2.) How many times as great is the underlined 6 in 465 786 745 as the 6 that is not underlined?

Answer: 10,000

3.) Evaluate: 24 × 12 – 9 ÷ 3.

Answer: 285

4.) Express 3960 as a product of its prime factors.

Answer: 2^3 \times 3^2 \times 5 \times 11 

5.) What digit(s) can be placed in the blank in 56 8__9 to make it divisible by 3?

Solution: A number is divisible by 3 if the sum of its digits is divisible by 3. Now, 5 + 6 + 8 + 9 = 28. To make it divisible by 3, we need to place, 2, 5, or 8 in the blank.

Answer: 2, 5, or 8

6.) How many numbers between 30 and 150 leave a remainder of 1 when divided by 5?

Answer: 23

7.) What number is 397 more than 3456?

Answer: 3853

8.) What is the value of 6 in 864 357 475?

Answer: 60 million

9.) Write 8 \times 10^6 + 4 \times 10^4 + 5 \times 10^3 + 7 \times 10^2 + 8 \times 10 + 9 as a single number.

Answer: 804, 789

10.) What is the average of the numbers 54, 56, 58, 60 and 62?

Answer: 58

11.) A number is multiplied by 9. To the product, 145 is added. If the result is 721, what is the original number?

Answer: 64

12.) Round 34 995 450 to the nearest ten thousand.

Answer: 35 000 000?

13.) What is the smallest 5-digit number, with no zero in it, that rounds to 36 000 to the nearest thousand.

Answer: 35511

14.) Write MCMLXXVII in Hindu-Arabic.

Answer: 1977

15.) Find the GCF of 154 and 198.

Answer: 22

16.) Find the LCM of 154 and 198.

Answer: 1386

17.) Change 6 \frac{7}{12} to an improper fraction.

Answer: 79/12

18.) Reduce \frac{96}{108} to lowest terms.

Answer: 8/9

19.) Change \frac{147}{15} to a mixed number with the fraction part in lowest terms.

Answer: 9 \frac{4}{5}

20.) Nina bought 8 pieces of cartolina. She used 2 \frac{1}{3} pieces for one project and 3 \frac{3}{4} for a second project. How many pieces of cartolina did Nina use?

Answer: 5 \frac{7}{12}

  1. How many pieces of cartolina remained with Nina?

Answer: 2 \frac{5}{12}

22.) Tom received some money for Christmas. He gave \frac{1}{2} of it to his mother and \frac{1}{5} of it to his sister. If he had exactly P150 left, how much did he receive?

Answer: 500

23.) An H. E. teacher bought 121 m of cloth for her pupils. If each pupil was given 2 \frac{3}{4} of cloth and the cloth was just enough for all of them, how many pupils are there?

Answer: 44

24.) If 34.5 × 623.8 = 345 × N, what is N?

Answer: 62.38

25.) Find the value of 15 – 6 + (-3) – (-5).

Answer: 11

This entry was posted in Grade 5-6 and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to 2008 Elimination Metrobank MTAP DepEd Math Challenge Grade 6 Part 1

  1. Pingback: 2008 Elimination Metrobank MTAP DepEd Math Challenge Grade 6 Part 2 - MTAP Reviewer

  2. Arnold delejero says:

    Great help for my daugther’s review who will compete for MTAP tomorrow.. thanks

Leave a Reply