2005 MTAP Elimination Questions for Grade 3 Part 1

Below are the 2005 Metrobank-MTAP-DepEd Math Challenge questions 1-25 with answers. You can read questions 26-50 here. If you see any error, kindly comment below.

Solve each item on scratch paper and write the answer on the blank.

1.) Write “eighty-six thousand, fifty-seven” in figures.

Answer: 86, 057

2.) 56,000 + 7,000 + 80 + 9 is equal to what number?

Answer: 63089

3.) What is the place value of 5 in 3,457,820?

Answer: ten thousand

4.) What is the value of 4 in 3,457,820?

Answer: 400, 000 

5.) What number is midway between 72 and 76?

Answer: 74

6.) What number is 27 more than 1,348?

Answer: 1375

7.) What is the even number between 101 and 103?

Answer: 102

8.) If you have one P500-bill, four P100-bills, three P20-bills and five P10-coins, how much money have you?

Answer: P 1, 010.00

9.) How many P20-bills are equal to eight P100-bills?

Answer: 40

10.) Write CLXXIV in Hindu-Arabic.

Answer: 174

11.) What is the multiple of 1000 nearest to 3,852?

Answer: 4, 000

12.) What number will make the sentence 43,567 = 43,000 + + 7?

Answer: 560

13.) What is the remainder when 5,674 is divided by 19?

Answer: 12

14.) Find N if N + 237 = 655.

Answer: 418

15.) Round 5,629 to the nearest hundred.

Answer: 5, 600

16.) Which of { <, =, > } will make the sentence 35 + 67 85 +17?

Answer: =
17.) What is 800 – 356?

Answer: 444

18.) What can you subtract from 456 to get 288?

Answer: 168

19.) There are 51 desks in a room. There are 5 rows of 9 desks. How desks are in the 6th row?

Answer: 6

20.) What is N in 53, 57, 61, 65, N?

Answer: 69

21.) What 2 numbers have a sum of 15 and a product of 56?

Answer: 8 and 7

22.) Add 35 to the product of 13 and 17.

Answer: 256

23.) A fruit vendor bought 135 pineapples at P16.50 each. If he sold all at P25 each, how much did he gain?

Answer: P 1, 147.50

24). – 9 x 2 + 7 What is N in [ N ] —> [ ] —> [ ] —> [ 45 ]?

Answer: 28

25.) Anne made 25 sampaguita garlands in the morning and 38 in the afternoon. She sold 56 in the evening. How many garlands remained?

This entry was posted in Grade 3-4 and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to 2005 MTAP Elimination Questions for Grade 3 Part 1

  1. Pingback: 2005 MTAP Elimination Questions for Grade 3 Part 2 - MTAP Reviewer

Leave a Reply