2005 Grade 6 MTAP Regional Finals Questions with Answers

Below are the 2005 Grade 5 Metrobank-MTAP-DepEd Math Challenge Regional questions with answers. If you see any error, kindly comment below

A. 15-second questions – 2 points each

1.) Give the prime numbers between 30 and 40.

Answer: 31, 37

2.)What is the biggest number N that will make N – 7 < 35 true?

Answer: 41

3.)Lino worked for 9 ½ hours on Monday and 7 ¾ hours on Wednesday. How much longer did he work on Monday than on Wednesday?

Answer: 1 3/4 h 

4.) If n/24 = 52/96, what is n?

Answer: 13

5.)The sum of two numbers is 135. The second number is twice the first. What is the bigger number?

Answer: 90

6.) Express 270 as a product of its prime factors.

Answer: 2 x 3 x 5 x 11

7.) What is the value of ((6 × 16 + 8))/5?

Answer: 20.8 or 20 4/5

8.)What percent of 80 is 52?

Answer: 65%

9.)If you buy a P350 shirt at 15% discount, how much will you save?

Answer: P 52.50

10.) Ellen uses 3.5 liters of water on her houseplants each week. Find the average number of milliliters of water she uses a day.

Answer: 500

11.)What is the ratio of 250 m to 0.25 km?

Answer: 1:1

B. 30-second questions – 3 points each

1.)Lina pays P6 for a one-way fare to school. For how many two wayfares will P100 be enough?

Answer: 8

2.) What is the value of k inK/60 + 56 = 87?

Answer: 1860

3.)Write the product of 30,000 x 5,000 in scientific notation

Answer: 1.5 x 10^8

4.)What is the mean of 16, 14, 15, 16, 17, 16, 11?

Answer: 15

5.) If 54% of the 150 Grade 6 pupils in a school are boys, how many are girls?

Answer: 69

6.) If 25 x N – 56 = 19, what is N?

Answer: 3

C. 1-minute questions – 5 points each Useπ= 3.14

1.)The distance from Manila to Baguio is 250 km. If we left Manila at 5:00 a.m. and reached Baguio at 1:20 p.m., what was our average speed for the journey?

Answer: 30 km/hr

2.) A painter can paint a room in 12 hours. An apprentice can paint the same room in 24 hours. How long will it take them to paint the room together?

Answer: 8 h

3.) Three-eighths of the 480 students in a school are boys and 2/3 of them are in the primary. If the remaining boys are in the intermediate, how many boys are in the intermediate?

Answer: 60

4.)The cost of a book increased from P95 to P110. By how manypercent, to the nearest whole percent, did the cost increase?

Answer: 16

5.) A child glues together 42 cubes with 1 cm edges to form a solid rectangular brick. If the perimeter of the base is 18 cm, find the height of the brick in centimeters.

Answer: 3; solid is 7 cm x 2 cm x 3 cm

6.) Find the value of 2 x (33 + 103 – 23).

Answer: 2038

Clincher questions:

1.) If 75% of the 48 questions in a Math test are on fractions, how many questions are on fractions?

Answer: 36

2.) Dave had P500. He bought 3 pocket books and had P9.50 left. What was the average cost of the pocket books?

Answer: P 163.50

3.) What whole numbers will make the sentence 10 – x ≥5?

Answer: 0, 1, 2, 3, 4, 5

Do-Or-Die questions:

1.) There are 15 more ducks than pigs in a farm. If there are 102 legs, how many ducks are there?

Answer: 27

Leave a Reply