2004 Grade 5 MTAP Elimination Questions Part 1

Below are the 2004 Grade 5 Metrobank-MTAP-DepEd Math Challenge Elimination questions 1-25 with answers. Questions 26-30 can be read here. If you see any error, kindly comment below.

Solve each item on scratch paper and write the answer on the blank. [Use π = 3.14]

1.) What is the place value of 6 in 874,695,457?

Answer: hundred thousand

2.) 735,480 = 7 × 105 + 3 × 104 + N + 480. What is N?

Answer: 5000

3.) Which number has 2 and 9 as factors? 6282, 7262, 6380.

Answer: 6282 

4.) What is the remainder when 34,785 is divided by 37?

Answer: 5

5.) How many prime numbers are there between 80 and 100?

Answer: 3

6.) Round 478,512 to the nearest ten thousand.

Answer: 480, 000

7.) Round each number to the nearest thousand and estimate the sum of 7 501 + 8 398 + 6 521 .

Answer: 23, 000

8.) In 345,846, how many times as great is the underlined 4 than the 4 that is not underlined?

Answer: 1000

9.) What is the largest digit that can be placed in the blank to make 45_78 divisible by 6?

Answer: 9

10.) Two numbers are 2^3 \times 3^2 \times 5 \times 11 and 2^2 \times 3^3 \times 5 \times 7, respectively, written as products of their prime factors. Write their least common multiple using exponents.

Answer: 2^3 × 3^3 × 5 × 7 × 11

11.) Write the smallest 9-digit number with 3 different digits repeated only once.

Answer: 100, 122, 345

12.) What is the difference between the largest and the smallest numbers that can be formed using all the digits 4, 5, 7 and 9?

Answer: 5175

13.) Write 2520 as a product of prime factors using exponents.

Answer: 2^3 \times 3^2 \times 5 \times 7

14.) What is the smallest number that has 12, 25 and 30 as factors?

Answer: 300

15.) What is the greatest common factor of 240 and 270?

Answer: 30

16). 168 is what percent of 480?

Answer: 35 %

17.) 387 is 45% of what number?

Answer: 860

18.) What is the least common multiple of 240 and 270?

Answer: 2^4 \times 3^3 \times 5 or 2160

19.) Reduce 105/147 to lowest terms.

Answer: 5/7

20.) Change 87/12 to an improper fraction.

Answer: 103/12

21.) Change 131/14 to a mixed number.

Answer: 9 5/14

22.) Joy bought 1 ½ dozen mangoes for ₱105. At the same rate, how much will 5 dozen mangoes cost?

Answer: P 350

23.) A gold coin weighs 20 grams. If the coin contains gold, copper and tin in the ratio 4:3:1, how much gold is there in the coin?

Answer: 10 g

24.) Find two numbers whose sum is 16 and the product is 48.

Answer: 4, 12

25.) A book is opened to where the sum of the numbers of the facing pages is 313. What is the bigger of the two page numbers?

Answer: 157

This entry was posted in Grade 5-6 and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to 2004 Grade 5 MTAP Elimination Questions Part 1

  1. Pingback: 2004 Grade 5 MTAP Elimination Questions Part 2 - MTAP Reviewer

Leave a Reply