2011 Grade 5 MTAP Division Team Finals

Below is the 2011 Division Team Finals for Metrobank-MTAP-DepEd Math Challenge for Grade 5. Answers are provided for each question. Please comment if you see any error.

QUESTIONS

EASY

1.) What is the perimeter of a pentagon if each side is 19 cm?

Answer: 95 cm

2.) A storekeeper puts 75 kg. of rice into 8 bags. How many kg. does each bag weigh?

Answer: 9.375 kg or 75/8 kg

3.) What is n if n=3 2/5 + 5 4/8?

Answer: 8 9/10

4.) What is the reciprocal of 0.9?

Answer: 10/9 

5.) Express 4.125 as a mixed number with the fraction part in lowest term.

Answer: 4 1/8

6.) Subtract the greatest 2 digit even no. from the greatest 3 digit odd no.

Answer: 901

7.) What is 25% of 852?

Answer: 213

8.) A blouse marked P180 was bought at a discount of 15%. How much was the discount?

Answer: P 27

9.) 4 x 4 = 16. 16 is a square number. What are the square numbers between 20 and 50?

Answer: 25, 36, 49

10.) In a school, there are 4 boys for every 5 girl students, if there are 2,700 students, how many boys are there?

Answer: 1, 200 boys

AVERAGE

1.) When the area of a square is 900 cm., what is the perimeter?

Answer: 120 cm

2.) Toy robot marked at P885 was sold at 15% discount, how much was paid for it?

Answer: P 752.25
3.) Product of 2 whole numbers is 48, what is the greatest possible sum of the 2 whole numbers?

Answer: 49

4.) PJ got 72% after missing 7 items. How many items are there in the test?

Answer: 25

5.) Cube edge of 15 cm was filled with 2L water, how much water is needed to fill it?

Answer: 1.3751

DIFFICULT

1.) A blouse on sale P150 is 60% of its regular price. Find the regular price.

Answer: P 250

2.) Along the highway, a car travels at 90km./hr. for 3 hrs. and 80km./hr. for 2 hrs. What is the average speed of the car?

Answer: 86 km/hr

3.) Mila’s father has 2 jobs. 1st job pays P375 more than the 2nd job. How much does he get from the 1st job if he gets per week a total of P3,875?

Answer: P 2, 125

4.) The area of 4 squares is the same as the area of 12 cm. x 27 cm. rectangle. What is the perimeter of each square?

Answer: 36 cm

Leave a Reply