2006 Grade 4 MTAP Elimination Questions Part 2

Below is the 2006 MTAP Elimination Questions for Metrobank-MTAP-DepEd Math Challenge for Grade 4 (Questions 26 to 50). Question 21 – 25 can be read here.

Answers are provided for each question. Please comment if you see any error.

26.) What is the ratio of a decade to a century?
Answer: 1:10

27.) If n:8 = 42:56, what is n?
Answer: 6

28.) Subtract 4.32 from 8 and add the difference to 3.64
Answer: 7.32

29.) The perimeter of an equilateral triangle is 51 cm. How long is one side?
Answer: 17 cm

30.) The area of a rectangle is 189 sq cm. If the width is 9 cm, find its length.
Answer: 21 cm 

31.) A merchant had a 33 1/8 m roll of cloth. He sold 12 ½ m of it. How much cloth remained?
Answer: 20 5/8

32.) Roy brought 15 ¾ m of string to the camp while Steve brought 12 2/3 m of string. How much string did the two bring?
Answer: 28 5/12

33.) Write 3/5 as percent.
Answer: 60%

34.) The perimeter of an isosceles triangle is 57 cm. If one of the equal sides is 18 cm, how long is the base?
Answer: 21 cm

35.) A can of paint is needed for 25 sq m of wall. If a wall is 40 m long and 2.5 m high, how many cans of paint must be bought?
Answer: 4

36.) The scale of the floor plan of a newly built house is 2 cm to 3 m. If the room is 13 cm long on the plan, how long is the actual room?
Answer: 19.5 m

37.) How many whole numbers, including 50, round to 50 when rounded to the nearest tens?
Answer: 10

38.) Peter’s test scores are 84, 86, 90 and 87. What is the average?
Answer: 86.75

39.) Round 65.355 to the nearest hundredth.
Answer: 65.36

40.) Ricky and Lucky had a combined time of 5 minutes 32 seconds in a relay where both swam 800 meters. If Ricky’s time was 2 minutes and 46 seconds, what was Lucky’s time?
Answer: 2 minutes 46 seconds

41.) Tammy has 138 stamps. 1/3 are American stamps and 1/6 are Canadian stamps. The rest are Philippine stamps. How many Philippine stamps has he?
Answer: 69

42.) Simon walked 6 ½ km in one hour. How far can he walk in 1 ½ hours?
Answer: 9 3/4 h

43.) I have ₱16.75 in my wallet. The money is in 5-peso, 1-peso and 25¢-coins. If there are 14 coins, how many 25¢ coins are there?
Answer: 7

44.) Yolly sliced pineapples into eighths. After giving 18 slices to her friends, she has 14 pieces left. How many pineapples did she cut?

Answer: 4

45.) Lito has ₱100. If his round trip fare is ₱15, how many round trip fares can he pay for with his money?
Answer: 6

46.) If angle B = 95 degrees, what kind of angle is it?
Answer: obtuse

47.) What is the sum of the reciprocals of 2, 3, and 4?
Answer: 1 1/12

48.) January 1 is a Thursday, and January has 31 days. What day of the week is Valentine’s day?
Answer: Saturday

49.) For every 5 garlands that Kate can make, Letty can make 8. If for one day, together they can make 169 garlands, how many can Kate make in one day?
Answer: 65

50.) What is the sum of the numbers from 1 to 25?
Answer: 325

This entry was posted in Grade 3-4 and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply