2006 Grade 3 MTAP Elimination Questions Part 1

Below are the questions and answers of the 2006 MTAP Elimination questions for Grade 3, items 1-25. Items 26-50 can be found here.

1.) What is the value of the underlined digit in 54,587.

Answer: 4000

2.) 19,800 is equal to how many hundreds?

Answer: 198

3.) Write seventeen thousand, nine hundred sixty-four in figures.

Answer: 17, 964

4.) Write CLXXXVIII in Hindu-Arabic.

Answer: 188

5.) Write 97 in Roman numerals.

Answer: XCVII

6.) What is the missing factor in 9 × __ = 459?

Answer: 51 

7.) What is the sum of the prime numbers between 20 and 30?

Answer: 52

8.) What is the remainder when 1987 is divided by 17?

Answer: 15

9.) If 37× 49 = 1813, what is 370 × 490?

Answer: 181300

10.) What will you put in the blank to make the statement (45 + 8) + 12 = (__ + 7) + 18 true?

Answer: 40

11.) Loling used ¾ kilo of sugar for a dessert and ½ kilo for another.If she bought 2 kilos of sugar, how much remained?

Answer: 3/4 kilo

12.) What comes next in the pattern 6/10, 9/15, 12/20, 15/25, ?

Answer: 18/28

13.) What is the smallest number divisible by both 24 and 32?

Answer: 96

14.) What do you call a figure with 4 equal sides and 4 equal angles?

Answer: square

15 – 16.) Cannot reconstruct figure

17.) A box is 14 cm long, 11 cm wide and 9 cm high, what is its volume?

Answer: 1386 cm^3

18.) A rectangular park is 95 m by 85 m. If a jogger goes around 5 times, how many meters will that be?

Answer: 1800 m

19.) Cannot reconstruct figure.

20.) Travis gathered 323 eggs. He put 12 in each egg tray. How many trays did he fill up?

Answer: 26

21.) Luis has 7 boxes of juice. Each box contains 58 cans. How many food packages can he prepare if he will put 2 cans of juice in every package?

Answer: 203

22.) In 5 days, Cora reads 85 pages of her book. If it contains 170 pages, at the same rate, in how many more days can she finish the book?

Answer: 5

23.) Apples cost P11.50 each. How many can you buy if you have P100?

Answer: 8

24.) Cory bought 4 2/5 meters of blue cloth and 5 ½ meters of red cloth. How many meters of cloth did Cory buy?

Answer: 9 9/10

25.) Lito started doing his project at 8:15 p.m. and finished at 10:00 p.m. How many minutes did he take to do his project?

Answer: 105

This entry was posted in Grade 3-4 and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to 2006 Grade 3 MTAP Elimination Questions Part 1

  1. Pingback: 2006 Grade 3 MTAP Elimination Questions Part 2 - MTAP Reviewer

Leave a Reply