2006 Grade 3 MTAP Elimination Questions Part 2

Below are the questions and answers of the 2006 MTAP Elimination questions items 26-50. Items 1-25 can be found here.

26.) What is the shape of the paper you are writing on?

Answer: rectangle

27.) Gary had some money. On his birthday, Father gave him P75 and Mother gave him P55. He then had P322. How much money had he at first?

Answer: P 192.00

28.) What is N in 23, 24, 26, 29, 33, , N , . . . ?

Answer: 44

29.) How many prime numbers are there between 50 and 60?

Answer: 2 

30.) There are 1,896 students in Grade V. Of these, 949 are boys. How many are girls?

Answer: 947

31.) Jay has 3 P20-bills, 4 P50-bills, 7 P5-coins and 8 P10-coins. How much money has he?

Answer: P375

32.) Cristy is making handkerchiefs each 2.5 dm on each side. How much lace does she need to put around 3 handkerchiefs?

Answer: 30 dm

33.) Carlo and Chris went to see a movie. If it lasted for 1¾ hours and ended at 10:00 p.m., what time did it begin?

Answer: 8:15

34.) What is the largest 4 digit number with no digits alike?

Answer: 9876

35.) What is (5 x 9) – (36 ÷ 12) + 13?

Answer: 55

36.) Write 7 \times 10^4 + 5 \times 10^3 + 7 \times 10^2 + 4 as one number.

Answer: 75, 704

37.) A certain number divided by 18 equals 21 and gives a remainder of 7. What is the number?

Answer: 385

38.) What is the smallest number that rounds to 60 to the nearest 10?

Answer: 55

39.) What is the sum of the first six odd numbers?

Answer: 36

40.) A vendor counted 16 wheels and 6 drivers from the bicycles and tricycles passing in front of his stall. How many bicycles were there?

Answer: 2

41.) Cannot reconstruct figure.

42.) Four-sevenths of the students in a school are boys. If 3/8 of the boys are scouts, how many scouts are there in the school if there are 1792 students?

Answer: 384

43.) Mother baked 96 cookies. She served 3/8 of them for snacks and gave 12 to a friend. How many cookies remained?

Answer: 48

44.) Liza bought P278 worth of school supplies. If she got a change of P22, how much did she give the cashier?

Answer: P 300.00

45.) Luz had 84 stamps. She gave 1/3 of them to her sister and ½ of the remaining stamps to her brother. How many stamps had she left?

Answer: 28

46.) How many even numbers are there between 21 and 41?

Answer: 10

47.) 2.3 is equal to how many tenths?

Answer: 23

48.) Which of the following can be divided by both 6 and 9? {56, 63, 66, 72, 78, 81, 84}

Answer: 72

49.) Rosa sold 6/7 of the garlands she made and had 14 left. How many did she make?

Answer: 98

50.) 0.35 is equal to what fraction in lowest terms?

Answer: 7/20

One thought on “2006 Grade 3 MTAP Elimination Questions Part 2”

Leave a Reply