2007 Grade 3 MTAP Elimination Questions Part 1

Below are the questions and answers of the 2007 MTAP Elimination questions for Grade 3, items 1-25

Solve and write the answer on the blank before or below the number.
1.) Write “ninety-eight thousand sixty five” in figures.

Answer: 98 065

2.) What is the value of 7 in 476,580?

Answer: 70 000

3.) Round 47 963 to the nearest hundred.

Answer: 48 000

4.) Round each addend to the nearest hundred and estimate the sum 749 + 465 + 893

Answer: 2100

5.) Arrange the digits 3, 5 and 7 to form the biggest and smallest number you can form and find their difference.

Answer: 396 

6.) Aunt Letty gave Joe P220 in P20-bills. How many bills did Joe get?

Answer: 11

7.) How many 25¢ coins are equal to P15.50?

Answer: 62

8.) Write CCCLXXIX in Hindu-Arabic.

Answer: 379

9.) Write 67 in Roman numerals.

Answer: LXVII

10.) Mother cut a cake into 36 equal parts. She gave 8 pieces to their neighbor and served 9 pieces for snacks. What fraction of the cake remained?

Answer: 19/36

11.) If 3 mangoes cost P37.50, how much will a dozen cost?

Answer: P 150.00

12.) If 13 / 20 = N / 100, what is N?

Answer: 65

13.) Add twice 12 to the difference of 65 and 19.

Answer: 70

14.) Write “one thousand, seventy-five pesos and sixty-six centavos” with the peso sign.

Answer: P 1075.66

15.) Three P100-bills are equal to how many P20-bills?

Answer: 15

16.) What is the ratio of 36 dm to 6 meters?

Answer: 3:5 or 3/5

17.) What unit will you use to measure the height of a tree?

Answer: meters or m

18.) 5.25 m = cm

Answer: 525

19.) What unit will you use to measure the weight of a 5-peso coin?

Answer: gram

20.) How many days were there in the year 2006?

Answer: 365

21.) How many years are there in 6.5 decades?

Answer: 65

22.) Lorna got 9 points less than Maria. If Lorna got 85, what score did Maria get?

Answer: 94

23.) Lance bought 3 ballpens at P4.75 each and a pencil case for P18.50. How much did he pay?

Answer: P 32.75

24.) From Question 23, if Lance gave the cashier a P50-bill, how much change did he get?

Answer: P 17.25

25.) A balikbayan gave a P1000-bill to be shared equally by 8 nieces and nephews. How much did each one get?

Answer: P 125.00

Leave a Reply