2008 Grade 3 MTAP Elimination Questions Part 1

Below are the questions and answers of the 2007 MTAP Elimination questions for Grade 3, items 1-25. You can read items 26-50 here.

Solve each item and write the answer on the blank before the number.

1.) Write “six hundred forty thousand, two hundred ninety” in symbols.

Answer: 640290

2.) What is the place value of 7 in 5 473 846?

Answer: 70 000

3.) What is the value of 5 in 8 536 912?

Answer: 500 000

4.) What number is 246 more than 3 487?

Answer: 3733

5.) What number is midway between 64 and 72?

Answer: 68 

6.) Write CLXXIX in Hindu-Arabic.

Answer: 179

7.) In 3N8 + 243 = 621 what is N?

Answer: 7

8.) Find the remainder when 5678 is divided by 29?

Answer: 23

9.) Add 123 to 249 and divide the sum by 12. What is the result?

Answer: 31

10.) What digit placed in the blank will make 67_58 divisible by 9?

Answer: 1

11.) In a fruit stand, there are 276 ripe mangoes and 189 unripe mangoes. How many mangoes are there?

Answer: 465

12.) Vague question

13.) Father’s age is thrice my eldest brother’s age. If my eldest brother is 16 years, how old is my father?

Answer: 48

14.) Scouts are in a camp. There are 5 rows of tents. Each row has 12 tents and each tent has 6 scouts. How many scouts are in camp?

Answer: 360

15.) Multiply 28 by 4 and divide the product by 7. What do you get?

Answer: 16

16.) How many twelfths are equal to 5/3?

Answer: 20

17.) Make the equation correct by replacing A and B by the correct digits in 83A + 1B9 = 975.Write only the values of A and B.

Answer: A = 6, B = 3

18.) How many hundred peso-bills are equal to 4 P1,000-bills?

Answer: 40

19.) The 8 nieces and nephews of a balikbayan got a P1,000 gift from him. How much did each get if the money was shared equally?

Answer: P125

20.) My hundreds is 3 more than my ones; my tens is 1 less than my ones. If the sum of my digits is 8, what number am I?

Answer: 512

21.) How much more is 12 x 35 than 7 x 23?

Answer: 259

22.) Miss Torres has 5 sheets of red paper and 7 sheets of green paper. If she cuts each into 12 pieces, how many pieces will she have?

Answer: 144

23.) In a classroom, the desks are arranged in 8 rows. Each row has 6 desks except the last which has only 5. How many desks are there?

Answer: 47

24.) Pete gathered 185 eggs in their poultry. He put them 12 eggs to a carton. How many cartons did he fill?

Answer: 15

25.) Nine times Nina’s age plus 3 is 84. How old is Nina?

Answer: 9

6 thoughts on “2008 Grade 3 MTAP Elimination Questions Part 1”

  1. Number 2, place value is where the number is placed. Whether ones, tens, hundreds, etc. So the answer should be ten thousands not 70 000.

Leave a Reply