2008 Grade 3 MTAP Elimination Questions Part 2

Below are the questions and answers of the 2007 MTAP Elimination questions for Grade 3, items 26-50. You can read items 1-25 here.

26.) There are 25 candies in each of 5 bags and 50 candies in each of 3 bags. How many candies are there?

Answer: 275

27.) P550 is how many times as big as P50?

Answer: 11

28.) The quotient of 225 ÷ 5 is equal to the sum 17 and N. Find N.

Answer: 28

29.) Estimate the product of 14 x 69 by rounding both numbers to the nearest ten.

Answer: 700

30.) If 27 x 350 = 9450, what is 2,700 x 3,500?

Answer: 9450000 

31.) Round 67 496 to the nearest thousand.

Answer: 67000

32.) Round both factors to the nearest ten and estimate the product of 43 x 764.

Answer: 30 400

33.) A newspaper boy delivers to 32 families each day. If he gets P0.50 for each paper, how much does he earn a week?

Answer: 16

34.) Write “thirty-eight pesos and sixty-four centavos” in symbols.

Answer: Php 38.64

35.) Nancy has 5 P50-bills, 5 P20-bills and 11 P5-coins. How much money has she?

Answer: Php405

36.) If 7/N of 96 = 84, what is N?

Answer: 8

37.) Lucy bought 2 1/3m of white cloth and 2 1/4m of blue cloth. How many meters of cloth did she buy?

Answer: 4 7/12

38.) The garden of Paul is 18 1/2m long and 12 1/3m wide. Find its perimeter.

Answer: 61 2/3

39.) There are 375 Grade 3 pupils in a school. If 2/5 are boys, how many are girls?

Answer: 225

40.) Each of 10 girls received 5 books. Each of 8 boys received 2 more books than each girl. How many books in all did they receive?

Answer: 106

41.) The sum of the weights of Ronnie and Philip is 91 kilos. If Philip is 5 kilos heavier than Ronnie, find Ronnie’s weight.

Answer: 43 kg.

42.) Allan sold 127 newspapers on Saturday. He sold 28 more on Sunday than on Saturday. How many newspapers did he sell on the two days?

Answer: 282

43.) The product of two numbers is 144. If the difference is 10, what is their sum?

Answer: 26

44.) I have 15 coins worth P9.00 in 25¢ coins and P1-coins. How many P1-coins are there?

Answer: 7

45.) Four mangoes and 3 atis cost P54; four mangoes and 5 atis cost P66. How much does one at is cost?

Answer: P6

46.) Rosa has 48 foreign stamps. She has 6 fewer than twice as many Philippine stamps. How many Philippine stamps does she have?

Answer: 30

47.) A park is 135 m long and 102 m wide. How many times must a jogger go around it completely to make sure he has run 5 kilometers?

Answer: 11

48.) If your step is 50 cm long, about how many steps do you need to make to cover 200 meters?

Answer: 400

49.) The figure is made up of 7 equal squares. If each side of a square is 3 cm, what is the
perimeter of the figure?

Answer: 12

50.) A piece of cartolina is 48 cm long and 42 cm wide. How many squares of side 6 cm can you cut from it?

Answer: 56

This entry was posted in Grade 3-4 and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply