2002 Grade 5 MTAP Elimination Questions Part 1

Below are the questions and answers of the 2002 MTAP Elimination questions for Grade 5, items 1-25. Items 26-50 can be read here.

Solve each item and write the answer on the blank before the number. [Use π = 3.14]
1.) What is the value of 8 in 86 543 217?

Answer: 80 000 000

2.) Write MDXL in Hindu-Arabic.

Answer: 1540

3.) Write three million, four hundred fifty thousand, sixty-five in figures or standard form.

Answer: 3, 450, 065

4.) How many times greater is the underlined 6 in 4 567 564 than the 6 that is not underlined?

Answer: 1000

5.) If I can save ₱75 a month, how much do I save in 4 years?

Answer: P 3600 

6.) Find N in the pattern: 2, 3, 5, 8, 13, 21, N.

Answer: 34

7.) What is the remainder when 564 is divided by 23?

Answer:12

8.) A farmer harvested 109 cavans of palay from his field. If each cavan sold for ₱350, how much did he get?

Answer: P 38 150

9.) What is the sum of the first 5 prime numbers greater than 50?

Answer: 311 (first five prime numbers greater than 50 are 53, 59, 61, 67, 71)

10.) Three more than 6 times a number is 45. What is the number?

Answer: 7

11.) If I multiply a number by 8 and then subtract 15 from the product, the result is 65. What is the number?

Answer: 10

12.) Find the sum of 1 + 2 + 3 + 4 + … + 18 + 19 + 20.

Answer: 210

13.) Erl is 3 years older than Dhang. Together, their ages total 21 years. How old is Erl?

Answer: 12

14.) What is the GCF of 54 and 90?

Answer: 18

15.) What is the LCM of 54 and 90?

Answer: 270

16.) What is the smallest number that has 12, 13 and 30 as factors?

Answer: 780

17.) Evaluate: 3 ÷ [41/2 x 15/6 ]

Answer: 4/11

18.) Reduce 56/84to lowest terms.

Answer: 2/3

19.) Jean bought 5 3/5m of white cloth and 3 3/4m of blue cloth. How many meters of cloth did she buy?

Answer: 9 7/20

20.) Zeus has a string 26 2/3dm long and Ador has one that is 17 4/5dm long. How much longer is the string of Zeus?

Answer: 8 13/15

21.) Divide 4 2/3by 3 1/9.

Answer: 3/2 or 1 1/2

22.) Add 2/3 to the quotient of 4 divided by 5.

Answer: 22/15 or 1 7/15

23.) Change 57/13 to an improper fraction.

Answer: 72/13

24.) Joy bought 4 mangoes for ₱46. At the same rate, how much would a dozen cost?

Answer: P 138

25.) Hercules had a temperature of 39.4 oC this morning and 37.8oC this afternoon. By how much did the temperature go down?

Answer: 1.6 degrees C

This entry was posted in Grade 5-6 and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply