2003 Grade 5 MTAP Elimination Questions Part 1

Below are the questions and answers of the 2003 MTAP Elimination questions for Grade 5, items 1 to 25.

Solve each problem and write the answer in the blank before each number.
1.) What is the value of 7 in 472,356?

Answer: 70 000

2.) Change 9/16 to 64ths.

Answer: 36/64

3.) 2^3 \times 3^3\times 10^2 = ?

Answer: 21, 600

4.) 368,501 equals when rounded off to the nearest thousand.

Answer: 369, 000

5.) Which number has both 2 and 9 as factors? 6282, 7282, 8380

Answer: 6282 

6.) The greatest common factor (GCF) of 24, 36, and 60 is ?

Answer: 12

7.) The least common multiple (LCM) of 24, 36, and 60 is ?

Answer: 360

8.) 7 3/8 + 6 1/3= ?

Answer: 13 17/24

9.) 7 1/5 x 6 2/3 =?

Answer: 48

10.) 12 ¾ – 5 2/5 = ?

Answer: 7 7/20

11.) When 4768 is divided by 49 the remainder is ?

Answer: 15

12.) Last year, I bought a book for ₱88.50. This year the price is ₱104.25. How much is the increase in price?

Answer: P 15.75

13.) What are the prime numbers between 70 and 80?

Answer: 71, 73, 79

14.) If 1 is excluded, how many common factors do 36 and 48 have?

Answer: 5 (2, 3, 4, 6, 12)

15.) If one side of a square is increased by 5 cm, then the perimeter is increased by __ cm.

Answer: 20 cm

16.) The ratio of the price of a bed to a sala set is 3 : 4. If the sala set costs ₱10,000 what is the cost of the bed?

Answer: P 7, 500

17.) The number which is 35 more than 47 – 19 is?

Answer: 63

18.) If one hectare is 10,000 square meters, how many hectares are in 2 square kms?

Answer: 200

19.) A rectangle has a length of 15 dm. If the area is 120 dm2, then the width is?

Answer: 8 dm

20.) How many angles can you name from the figure?

Answer: 10 angles

21.) Joy bought 2 notebooks at ₱9.50 each and 4 ballpens at ₱4.75each. How much change did she get from a ₱50-bill?

Answer: P 12.00

22.) A cube has an edge of 9 cm. What is the total surface area?

Answer: 486 cm^3

23.) It takes 22 m. to make 3 pairs of window drapes. How many meters will it take to make a dozen pairs?

Answer: 88 m

24.) How many decimal places are there in the product of 1.051 x0.0311?

Answer: 7

25.) If 3254 x 63.58 = 3.254 x N, what is N ?

Answer: 63580

Leave a Reply