2005 Grade 1 MTAP Division Orals

2005 Metrobank-MTAP-NCR Math Challenge
Division Orals – Grade 1

A. 15-second questions – 2 points each

1.) What time is it when the hour hand is between 3 and 4 and the minute hand is at 9?

Answer: 3:45

2.) What is 15 more than 8 sevens?

Answer: 71

3.) How much greater is ½ of 50 than 1/3 of 60?

Answer: 5

4.) What number is 5 more than one half of 32?

Answer: 21

5.) What is N in N – 19 = 35?

Answer: 54 

6.) What is the 9th number in the pattern 8, 13, 18, …

Answer: 48

7.) Which is greater, eight 9s or ten 7s?

Answer: Eight 9s

8.) Marco left home at 6:10. He arrived at school 45 minutes later. What time did he arrive in school?

Answer: 6:5

9.) You are to bundle 543 popsicle sticks in tens. How many bundles will you be able to make?

Answer: 54

10.) How many half hours are there in 9 hours?

Answer: 18
11.) Therese is 7 years old in 2005. In what year was she born?

Answer: 1998

B. 30-second questions – 3 points each

1.) In 256, change 5 into 0. How much less is the new number than the original number?

Answer: 50

2.) If you count oranges by 5s, how many oranges have you counted when you reach the 12th count?

Answer: 60

3.) What number is 7 less than the sum of 26 and 29?

Answer: 48

4.) A bottle contains 101, 25¢ coins. How much money is in it?

Answer: Php 25.25

5.) What number is midway between 82 and 96?

Answer: 89

6.) Nina has 2 dozen chicos. She gives 6 to each of her 3 sisters. How many chicos has she left?

Answer: 6

C. 1-minute questions – 5 points each

1.) A toy car costs P159.50. Tony has only P95. How much more does he need?

Answer: Php 64.50

2.) In a game, Thelma scored 15, 12 and 18 while Joy scored 12, 15 and 21. Who won and by how many points?

Answer: Joy, 3 points

3.) The sum of the ages of Moly, Chris and Bing is 24. If Moly is 10 years old and Bing is half Moly’s age, how old is Chris?
Answer: 9 years old

4.) Sonny has 5 more 5-peso coins than Rolly. If Rolly has seven 5-peso coins, how much money do the two boys have?

Answer: Php 95.00

5.) A garden is 36 m long and 28 m wide. If you walk around it 3 times, how many meters will that be?

Answer: 384 meters

6.) If I add 25 to my number and then subtract 41, the result is 5. What is my number?

Answer: 21

Clincher questions

1.) Which of the fractions 1/2, 1/5, ¼, 1/3 is the smallest?

Answer: 1/5

2.) Gerald is 7 years old. John is 1 ½ years older than Gerald. How many months older is John?

Answer: 18 months

3.) There are 9 rows of pechay plants in a garden. Each row has 8 plants except the 9th row which has only 6. How many plants are in the garden?

Answer: 70

Do-Or-Die questions

1.) In her purse, Mother has 2 P500-bills, 4 P100-bills and 9 P10-bills. How much money has Mother in her purse?

Answer: Php 1, 490.00

This entry was posted in Grade 1-2 and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *