2011 Grade 6 MTAP Questions – Part 1

These are the 2011 Math Challenge Questions for Grade 6 questions 1-25. Questions 26-50 can be found here.

Solve each item and write the answer in the blank before the number.

1.) What number is 17 more than the difference of 95 and 37?
Answer: 75
Solution: 95 – 37 = 58
58 + 17 = 75

2.) Use exponents to express 5040 as a product of its prime factors.
Answer: 2^4 \times 3^2 \times 5 \times 7

3.) If 3,108 × 235 = 730,380, what is 31.08 × 2.35?
Answer: 73.038

4.) What is the value of 43 – 6 × 3 + 52?
Answer: 77
Solution: 43 – 6 × 3 + 52
= 43 – 18 + 52
= 25 + 52
= 77

5.) What is the value of 5 in 358 348 129?
Answer: Ten million 

6.) The product of 55 × 75 is closest to which multiple of 100?
Answer: 4100

7.) Change 2 ¾ to percent.
Answer: 275%
Solution: 2.75 × 100 = 275%

8.) Change 4.75 to a mixed number with the fraction in lowest terms.
Answer: 4 3/4

9.) What is x in 4 : x = 36 : 63?
Answer: 7

Solution:
36x = (63)(4)
36x = 252
x = 252/36
x = 7

10.) What percent of 1,250 is 450?
Answer: 36%
Solution: 450/1250 x 100 = 36%

11.) How many millions are there in 5 billion?
Answer: 5,000

12.) A man travels 56 km in one hour. How far can he go in 2 5/7 hours?
Answer: 152 km

Solution: 56 km x 2 5/7 km/hr
=56 km/hr x 19/7 hr
= 152km

13.) What is the GCF of 420 and 504?
Answer: 84

14.) What is the LCM of 420 and 504?
Answer: 2520

15.) The car of Mr. Burayag consumes 9 liters of gasoline to cover 84 km. How far can it go on 12 liters of gasoline?

Answer: 112 km
Solution:
9:84 = 12:x
9x = (12)(84)
9x = 1008
x = 112 km

  1. No figure

17.) The scale of a map is map is 1 cm to 30 km. Two cities are 7.5 cm on the map. How far apart are they?
Answer: 225km

18.) An angle is 10˚ more than its supplement. Find the angle.
Answer: 85

19.) 196 is what percent of 560?
Answer: 35%

20.) Three numbers are in the ratio 3 : 4 : 5. If their sum is 168 find the biggest of the three.
Answer: 70
Solution: 3x + 4x + 5x = 168
12x = 168
x = 14
5x = 70

21.) A family has a monthly income of P18,750. If they spend 35% of it on food, how much do they spend on food?
Answer: P 6,562.50
Solution: 18,750 x .35 = 6,562.5

22.) A radio was bought for P510 at a 15% discount. What was the marked price?
Answer: P600

Solution: .85x = 510
x = 600

23.) If 2/3 of the area of a square is 54 cm2, what is its perimeter?
Answer: 36 cm

Solution:
Area = 54/2 x 3 = 81 sq cm
Side = 9
Perimeter = 9 x 36 cm

24.) A picture 12 by 7 cm is framed on a piece of colored board 18 cm by 11 cm. What area of the board can be seen?

Answer: 114 cm2

Solution:
Area of frame = 198 sq. cm.
Area of picture = 84 sq. cm.

198 – 84 = 114 sq. cm.

25.) A rectangular tank is 1.2 m long, 0.8 m wide and 0.5 m high. How many liters of water can it hold?
Answer: 0.48 m3

Solution: (1.2m)(0.8m)(0.5m) = 0.48 cu. m.

If you have old MTAP questions, you can send it to mtapreviewers@gmail.com and I wills solve it and post it here.

One thought on “2011 Grade 6 MTAP Questions – Part 1”

Leave a Reply