These are the 2011 Math Challenge Questions for Grade 6 questions 1-25. Questions 26-50 can be found **here**.

Solve each item and write the answer in the blank before the number.

1.) What number is 17 more than the difference of 95 and 37?

Answer: 75

Solution: 95 – 37 = 58

58 + 17 = 75

2.) Use exponents to express 5040 as a product of its prime factors.

Answer:

3.) If 3,108 × 235 = 730,380, what is 31.08 × 2.35?

Answer: 73.038

4.) What is the value of 43 – 6 × 3 + 52?

Answer: 77

Solution: 43 – 6 × 3 + 52

= 43 – 18 + 52

= 25 + 52

= 77

5.) What is the value of 5 in 358 348 129?

Answer: Ten million

6.) The product of 55 × 75 is closest to which multiple of 100?

Answer: 4100

7.) Change 2 ¾ to percent.

Answer: 275%

Solution: 2.75 × 100 = 275%

8.) Change 4.75 to a mixed number with the fraction in lowest terms.

Answer: 4 3/4

9.) What is x in 4 : x = 36 : 63?

Answer: 7

Solution:

36x = (63)(4)

36x = 252

x = 252/36

x = 7

10.) What percent of 1,250 is 450?

Answer: 36%

Solution: 450/1250 x 100 = 36%

11.) How many millions are there in 5 billion?

Answer: 5,000

12.) A man travels 56 km in one hour. How far can he go in 2 5/7 hours?

Answer: 152 km

Solution: 56 km x 2 5/7 km/hr

=56 km/hr x 19/7 hr

= 152km

13.) What is the GCF of 420 and 504?

Answer: 84

14.) What is the LCM of 420 and 504?

Answer: 2520

15.) The car of Mr. Burayag consumes 9 liters of gasoline to cover 84 km. How far can it go on 12 liters of gasoline?

Answer: 112 km

Solution:

9:84 = 12:x

9x = (12)(84)

9x = 1008

x = 112 km

- No figure

17.) The scale of a map is map is 1 cm to 30 km. Two cities are 7.5 cm on the map. How far apart are they?

Answer: 225km

18.) An angle is 10˚ more than its supplement. Find the angle.

Answer: 85

19.) 196 is what percent of 560?

Answer: 35%

20.) Three numbers are in the ratio 3 : 4 : 5. If their sum is 168 find the biggest of the three.

Answer: 70

Solution: 3x + 4x + 5x = 168

12x = 168

x = 14

5x = 70

21.) A family has a monthly income of P18,750. If they spend 35% of it on food, how much do they spend on food?

Answer: P 6,562.50

Solution: 18,750 x .35 = 6,562.5

22.) A radio was bought for P510 at a 15% discount. What was the marked price?

Answer: P600

Solution: .85x = 510

x = 600

23.) If 2/3 of the area of a square is 54 cm2, what is its perimeter?

Answer: 36 cm

Solution:

Area = 54/2 x 3 = 81 sq cm

Side = 9

Perimeter = 9 x 36 cm

24.) A picture 12 by 7 cm is framed on a piece of colored board 18 cm by 11 cm. What area of the board can be seen?

Answer: 114 cm2

Solution:

Area of frame = 198 sq. cm.

Area of picture = 84 sq. cm.

198 – 84 = 114 sq. cm.

25.) A rectangular tank is 1.2 m long, 0.8 m wide and 0.5 m high. How many liters of water can it hold?

Answer: 0.48 m3

Solution: (1.2m)(0.8m)(0.5m) = 0.48 cu. m.

If you have old MTAP questions, you can send it to mtapreviewers@gmail.com and I wills solve it and post it here.

Pingback: 2011 Grade 6 MTAP Questions - Part 2 - MTAP Reviewer