2019 Grade 1 Math Challenge – Elimination Round with Answers

Below are the 2019 MTAP Grade 1 Math Challenge Elimination round questions and answers. Solutions will be posted later. More reviewers can be found on the Past Tests and All Posts pages.

1.) Which symbol should be placed the blank so that the following would be correct? 3 + 9 ____ 15

a.) =
b.) <
c.) >

2.) The number 10 is the sum of ( ).

a.) 11 and 1
b.) 1, 2 and 6
c.) 2, 3 and 5

3.) Which of the following is the greatest?

a.) 76 + 4
b.) 75 + 5
c.) 74 + 7

4.) The minuend is 81, and the difference is 7. What is the subtrahend?

a.) 88
b.) 75
c.) 74

5.) The minuend in the difference 36 – 15 has been decreased by 2 and the subtrahend has been increased by 3. What is the new difference?

a.) 16
b.) 26
c.) 24


6.) Calculate (80 + 20) – (70 – 30)

a.) 30
b.) 60
c.) 0

7.) How many numbers are there that have only 2 tens?

a.) 9
b.) 10
c.) another answer

8.) At first there are 10 stacks of plates. Then four of the stacks were put together. How many stacks are there now?

a.) 6
b.) 7
c.) 14

9.) It is 9:00 o’clock at the moment. What time is it going to be in 13 hours?

a.) 8:00 o’clock
b.) 10:00 o’clock
c.) 1:00 o’clock

10.) The first day of February 2019 falls on a Friday. What day of the week will the last day of February 2019 fall on?

a.) Wednesday
b.) Thursday
c.) Friday

11.) I started counting from 11 to 28: 11, 12, 13, …, 27, 28. The first number I counted is 11, and the last number I counted is 28. How many numbers did I count in total?

12.) Given two-digit numbers 10, 13, 16, 17 and 12. How many are remaining two-digit numbers smaller than 20?

13. Which of the numbers 15, 18, 13 can be written down in such a way that __ > 16 would be correct?

14.) If we add 18 and 33, what is the sum?

15.) Solve the expression 11 -1 + 12 – 2 + 13 – 3 + 14 – 4 + 15 – 5 + 16 – 7.

16.) What is the number equal to 30 ones + 3 tens – 2 tens?

17.) What is the missing number in the following sequence? 1, 4, 5, 8, 9, 12, 13, __, 17, 20, 21?

18.) Which of the numbers 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 and 9 should we remove so that the sum of the remaining eight numbers would be 40?

19.) Alex has 20 crayons and Mika has 4 crayons more than Alex. What is the total number of crayons Alex and Mika have?

20.) In 6 years, Alex will be twice his current age. How old is Alex now?

21.) The product of 5 whole numbers is 3. What is the sum of these numbers?

22.) Sabrina added the numbers 1, 3, 5 and 9 correctly. Her cousin Diana added the numbers 2, 4, 7 and 10 correctly. By how much is Diana’s sum greater than Sabrina’s sum?

23.) Nick has 18 pencils. Peter has half as many as pencils by Nick. By how many are Nick’s pencils more than Peter’s?

24.) The doctor prescribed 4 pills for Hannah and told her to take every 15 minutes. How many hour(s) would it take for Hannah to finish the pills?

25.) Find the missing number. 60 + 20 = ? – 20.

26.) How many of the numbers from 7 to 13 can we present as the sum of two or three equal addends?

27.) There is a group of children standing in circle. To the left of Alex, between Alex and John, there are 4 children. To the right of Alex, between Alex and John, there are 5 children What is the number of children in the circle?

28.) What is the sum of the one-digit numbers A and B if 7 + 7 + 7 + 7 = B \times A?

29.) How many two-digit numbers do NOT contain digits 0?

30.) Replace the symbols \bigtriangleup , \Box , \bigcirc , \bullet with the numbers 1, 2, 3, 5 so that the following expressions would be correct: \bigtriangleup > \Box > \bigcirc > \bullet . Then find the value of \bigtriangleup +  \bullet
Answers:

1.) b
2.) c
3.) c
4.) c
5.) a
6.) b
7.) b
8.) b
9.) b
10.) b
11.) 18
12.) 5
13.) 18
14.) 52
15.) 59
16.) 40
17.) 16
18.) 5
19.) 44
20.) 6
21.) 7
22.) 5
23.) 9
24.) 1
25.) 100
26.) 4
27.) 11
28.) 11
29.) 81
30.) 6

This entry was posted in Grade 1-2 and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *