Category Archives: Grade 1-2

2019 Grade 1 Math Challenge Division Finals Questions and Answers

Below are the 2019 MTAP Grade 1 Math Challenge questions and answers. Solutions will be posted later. More reviewers can be found on the Past Tests and All Posts pages.

Part I: Questions

Easy

  1. In a street with house numbers 1,  2, 3,  until 100, Mark delivered flyers to all houses numbered from 25 to 57. How many houses got the flyers?
  2. Twelve friends came to Juan’s birthday party. Seven of them were girls. How many boys went to Juan’s birthday party?
  3. In the number pattern 41, 37, 33, 29,___, what number should be on the blank?
  4. Carlos has thirteen10-peso coins. How much money does Carlos have?
  5. Dino bought packs of noodles worth Php54.How much change will he get from Php100?
  6. A   red ribbon is 35 centimeters long. A yellow ribbon is 15 centimeters long.  What is the total length of the ribbons?
  7. Nena cuts a pizza into 3 equal parts. Then she cut each part into halves. What part of the whole pizza is one piece?
  8. It takes half an hour for Joan to walk half of the way from school to home. If Joan maintains the same speed, how long does it take her to walk to school from home?
  9. Some monkeys were climbing a rope one by one. The biggest monkey was in the middle and is the eighth from the last. How many monkeys were on the rope?
  10. Sonny needs 45 minutes to finish his project. If he starts at 4:30 pm what time will he end?
  11. Janice puts only ₧10-coins in her piggy bank. When she opened her piggy bank, she counted 86 coins altogether. How much money does she have?

Continue reading

2008 Grade 2 MTAP Elimination Round – Part 2

2008 Metrobank-MTAP-NCR Math Challenge
Elimination Round – Grade 2

Part II. Solve each item and write the answer on the blank before the number.

26.) My aunt baked 3 dozens of cookies. We ate ½ of them. How many cookies did we eat?

Answer: 18

27.) What fraction will you add 7/15 to make the sum equal to 1?

Answer: 8/15

28.) Write “<, =, >” on the blank in 3/7 _____ 4/8?

Answer: <

29.) What is the perimeter of the figure?

Answer: 80 meters

30.) How many square meters is the area of the figure?

Ignore, no figure from source.  Continue reading

2008 Grade 2 MTAP Elimination Round – Part 1

2008 Metrobank-MTAP-NCR Math Challenge
Elimination Round – Grade 2

Part I. Solve each item and write the answer on the blank before the number.

1.) What is the place value of 1 in 1 896?

Answer: Thousandths

2.) What is the value of 9 in 4 962?

Answer: Hundredths

3.) Write “five thousand, two hundred six” in symbols.

Answer: 5, 206

4.) Write the biggest odd number you can make with 1, 4, 6, 8?

Answer: 8, 641

5.) Write LXXVII in Hindu-Arabic.

Answer: 77

Continue reading

2004 Grade 2 MTAP Sectoral Finals

2004 Metrobank-MTAP-NCR Math Challenge
Sectoral Finals – Grade 2

A. 15-second questions – 2 points each

1) There are 48 pupils in a class. If 1/6 are absent, how many are present?

Answer: 40

2) What is the remainder when 97 is divided by 4?

Answer: 1

3) How many prime numbers are there between 10 and 20?

Answer: 4

4) Jasmin and Jack bought two pairs of shoes. Each pair cost P425, how much in all did they pay?

Answer: P850.00

5) Eight boys have P4.50 each. How much money do they have in all?

Answer: P36.00

Continue reading

2007 Grade 2 MTAP Division Team Competition

2007 Metrobank-MTAP-NCR Math Challenge
Division Team Competition – Grade 2

A. 15-second questions – 2 points each

1.) If you subtract 16 from me the result is 29. What number am I?

Answer: 45

2.) What number ending in 2 zeros is nearest 6666?

Answer: 6700

3.) What is the remainder if 120 is to divided by 25?

Answer: 20

4.) How much more is 12 tens than 8 nines?

Answer: 48

5.) You can divide 12 into 3 equal parts by 4. By what number can you divide 120 into 4 equal parts?

Answer: 30  Continue reading