2005 Grade 2 MTAP Division Orals

2005 Metrobank-MTAP-NCR Math Challenge
Division Orals – Grade 2

A. 15-second questions – 2 points each

1.) What is 8 more than seven 8s?

Answer: 64

2.) Classes begin at 7:30 AM and end at 12:30 PM. How many hours do pupils stay in school?

Answer: 5

3.) What is 6656 to the nearest hundred?

Answer: 6700

4.) Mandy is 6 years old. Her mother is 2 years more than 5 times as old as she is. How old is her mother?

Answer: 32

5.) A square is 6 cm on each side. What is its area?

Answer: 36 sq. cm. Continue reading “2005 Grade 2 MTAP Division Orals”

2005 Grade 1 MTAP Division Orals

2005 Metrobank-MTAP-NCR Math Challenge
Division Orals – Grade 1

A. 15-second questions – 2 points each

1.) What time is it when the hour hand is between 3 and 4 and the minute hand is at 9?

Answer: 3:45

2.) What is 15 more than 8 sevens?

Answer: 71

3.) How much greater is ½ of 50 than 1/3 of 60?

Answer: 5

4.) What number is 5 more than one half of 32?

Answer: 21

5.) What is N in N – 19 = 35?

Answer: 54  Continue reading “2005 Grade 1 MTAP Division Orals”

2007 Grade 2 MTAP Elimination Round Part 2

These are questions 26-50 in the 2007 Grade 2 MTAP Elimination Round. Questions 1-25 can be found here.

Solve each item and write the answer on the blank before each number. Give the fractions in lowest terms.

26.) 4 3/5 dm = ____ cm

Answer: 46

27.) 650 cm = ____ m

Answer: 6 1/2

28.) Find two numbers with a sum of 16 and a product of 48.

Answer: 4 and 12

29.) Mother bought 500 grams of eggplants and 300 grams of carrots. How much vegetables did Mother buy?

Answer: 800 grams

30.) Jean received 5 boxes of candies. If each box contains 18 candies, how many candies did she receive in all?

Answer: 90  Continue reading “2007 Grade 2 MTAP Elimination Round Part 2”

2007 Grade 2 MTAP Elimination Round Part 1

These are questions 1-25 in the 2007 Grade 2 MTAP Elimination Round. Questions 26-50 can be found here.

Solve each item and write the answer on the blank before each number. Give the fractions in lowest terms.

1.) Write “eight thousand, six hundred eight” in figures.

Answer: 8608

2.) What is the place value of 9 in 9,234?

Answer: thousand

3.) What is the value of 6 in 7,614?

Answer: 600

4.) What number is 3,000 more than 4,850?

Answer: 7850

5.) What is 7 x 150?

Answer: 1050  Continue reading “2007 Grade 2 MTAP Elimination Round Part 1”

2004 Grade 1 MTAP Division Orals

Below are the questions and answers in the 2004 Metrobank-MTAP-NCR Math Challenge
Division Orals for Grade 1.

A. 15-second questions – 2 points each

1.) What is 14 more than one-half of 60?

Answer: 44

2.) What number is missing in 7, 11, 15, __ , 23, 27?

Answer: 19

3.) Nicole is 7 years old today. In what year was she born?

Answer: 1997

Note: This question was in 2004.

4.) How many more are six eights than six fives?

Answer: 18

5.) What is left if you take away six eights from 60?

Answer: 12  Continue reading “2004 Grade 1 MTAP Division Orals”