Category Archives: Grade 3-4

2018 Grade 4 Math Challenge Questions

Below is the MTAP Math Challenge questions for Grade 4. You may use these questions as your reviewer for future competitions. The answers and solutions will be uploaded soon.

1.) The diameter of the Earth at the equator is 12756 km. What is the place value of the digit 2?

2.) Arrange the following in decreasing order:43367, 43637, 43763, 43376.

3.) Guimaras is one of the tourist destinations in the country and it is known for its sweet mangoes. Below are the weights of four mangoes in kg. Arrange the following weights from lowest to highest: 0.4001, 0.41, 0.401, 0.411

4.) On a certain celebration, a square chocolate cake 40 cm on a side can serve 40 children. How many children can be served by the same square cake, which is 60 cm on a side?

5.) Give a whole number which is neither prime nor composite.  Continue reading

2008 Grade 3 MTAP Elimination Questions Part 2

Below are the questions and answers of the 2007 MTAP Elimination questions for Grade 3, items 26-50. You can read items 1-25 here.

26.) There are 25 candies in each of 5 bags and 50 candies in each of 3 bags. How many candies are there?

Answer: 275

27.) P550 is how many times as big as P50?

Answer: 11

28.) The quotient of 225 ÷ 5 is equal to the sum 17 and N. Find N.

Answer: 28

29.) Estimate the product of 14 x 69 by rounding both numbers to the nearest ten.

Answer: 700

30.) If 27 x 350 = 9450, what is 2,700 x 3,500?

Answer: 9450000  Continue reading

2008 Grade 3 MTAP Elimination Questions Part 1

Below are the questions and answers of the 2007 MTAP Elimination questions for Grade 3, items 1-25. You can read items 26-50 here.

Solve each item and write the answer on the blank before the number.

1.) Write “six hundred forty thousand, two hundred ninety” in symbols.

Answer: 640290

2.) What is the place value of 7 in 5 473 846?

Answer: 70 000

3.) What is the value of 5 in 8 536 912?

Answer: 500 000

4.) What number is 246 more than 3 487?

Answer: 3733

5.) What number is midway between 64 and 72?

Answer: 68  Continue reading

2007 Grade 3 MTAP Elimination Questions Part 2

Below are the questions and answers of the 2007 MTAP Elimination questions for Grade 3, items 26-50. Items 1-25 can be found here.

26.) A garden is 29 m long and 17 m wide. What is its perimeter?

Answer: 92 m

27.) What is the area of the garden in #26?

Answer: 493 m^2

28.) There are 34 girls in a class of 54 pupils. What is the ratio of girls to boys?

Answer: 17:27 or 17/27

29.) Our door is 120 centimeters wide. The height is 80 cm more than the width. What is the perimeter of our door?

Answer: 640 cm or 6.4 m  Continue reading

2007 Grade 3 MTAP Elimination Questions Part 1

Below are the questions and answers of the 2007 MTAP Elimination questions for Grade 3, items 1-25

Solve and write the answer on the blank before or below the number.
1.) Write “ninety-eight thousand sixty five” in figures.

Answer: 98 065

2.) What is the value of 7 in 476,580?

Answer: 70 000

3.) Round 47 963 to the nearest hundred.

Answer: 48 000

4.) Round each addend to the nearest hundred and estimate the sum 749 + 465 + 893

Answer: 2100

5.) Arrange the digits 3, 5 and 7 to form the biggest and smallest number you can form and find their difference.

Answer: 396  Continue reading