2011 Grade 6 MTAP Questions – Part 1

These are the 2011 Math Challenge Questions for Grade 6 questions 1-25. Questions 26-50 can be found here.

Solve each item and write the answer in the blank before the number.

1.) What number is 17 more than the difference of 95 and 37?
Answer: 75
Solution: 95 – 37 = 58
58 + 17 = 75

2.) Use exponents to express 5040 as a product of its prime factors.
Answer: 2^4 \times 3^2 \times 5 \times 7

3.) If 3,108 × 235 = 730,380, what is 31.08 × 2.35?
Answer: 73.038

4.) What is the value of 43 – 6 × 3 + 52?
Answer: 77
Solution: 43 – 6 × 3 + 52
= 43 – 18 + 52
= 25 + 52
= 77

5.) What is the value of 5 in 358 348 129?
Answer: Ten million  Continue reading “2011 Grade 6 MTAP Questions – Part 1”

2017 Grade 6 MTAP Elimination Round – Part 2

This is the 2017 Metrobank-MTAP-NCR Math Challenge Elimination Round for Grade 6 questions 26-50. Questions 1-25 can be found hereIf you see any error, please use the comment box below to inform me.

26.) You are given one hour to complete a contest. What fraction of the hour remains for you to complete the contest after thirty-fie minutes have elapsed?

27.) What is the value of 3/4 + 5/2 × 3/4?

28.) In a class of 30 students, 12 are boys. If 6 more girls join the class, what fraction of the class is now female?

29.) What is the value of the product

(1 - \frac{1}{2})(1 - \frac{1}{3})(1 - \frac{1}{4})(1 - \frac{1}{5})

30.) It requires 12 hours to fill 3/5 of a swimming pool. At this rate, how many hours is required to fill the remainder of the pool?  Continue reading “2017 Grade 6 MTAP Elimination Round – Part 2”

2017 Grade 6 MTAP Elimination Round – Part 1

This is the 2017 Metrobank-MTAP-NCR Math Challenge Elimination Round for Grade 6 Questions 1-25. Questions 26 to 30 can be found here.

I will post the solutions very soon. If you see any errors, please inform me using the comment section.

1.) What is the value of 7 × 8 + 4 × 25 – 48 ÷ 3?

2.) If 16 is added to one-third of a number, the result is three times the number. What is the number?

3.) If my pet runs 300cm/sec and a bird flies 300m/sec, then the bird travels ______ times as fast as my pet.

4.) If n = 0.3, what is the value of 1/n?

5.) A class of 20 students averaged 66% on an examination. Another class of 30 students averaged 56%. What is the averaged percentage for all students?  Continue reading “2017 Grade 6 MTAP Elimination Round – Part 1”

Grade 6 MTAP 2007 Regional Team Questions with Answers

Below is the questions for the 2007 Regional Team MTAP competition.

15-second questions – 2 points each

1.) What is the sum of the largest prime number less than 100 and the smallest prime number greater than 100?

Answer: 198

2.) If 3.05 x 76.9 = 234.545, what is 30.5 x 7.69?

Answer: 234.545

3.) What 2 digits may be placed in the blank in 73528_ to make it divisible by 6?

Answer: 2 or 8

4.) If2/3of the area of a rectangle is 84 cm2, what is one-half of the area?

Answer: 63 cm^2

5.) In a Grade 6 class of 45 pupils, 80% got a grade of 80 and below. How many pupils got a grade of 80 and below?

Answer: 36  Continue reading “Grade 6 MTAP 2007 Regional Team Questions with Answers”

2003 Grade 5 MTAP Elimination Questions Part 2

Below are the questions and answers of the 2003 MTAP Elimination questions for Grade 5, items 25 to 50. Items 1-25 can be found here.

26.) The product of 32 x 31 is closest to which multiple of 10?

Answer: 990

27.) By how much is 34 larger than 43?

Answer: 17

28.) I am thinking of a number. Twice the number plus 5 equals 29.What is the number?

Answer: 12

29.) The sum of three numbers is 99. The first is 10 greater than the second and 20 greater than the third. What is the largest of the three numbers?

Answer: 43

30.) In a spelling test of 50 items, Larry got 90% correctly. How many mistakes did he make?

Answer: 5  Continue reading “2003 Grade 5 MTAP Elimination Questions Part 2”