2004 Grade 2 MTAP Sectoral Finals

2004 Metrobank-MTAP-NCR Math Challenge
Sectoral Finals – Grade 2

A. 15-second questions – 2 points each

1) There are 48 pupils in a class. If 1/6 are absent, how many are present?

Answer: 40

2) What is the remainder when 97 is divided by 4?

Answer: 1

3) How many prime numbers are there between 10 and 20?

Answer: 4

4) Jasmin and Jack bought two pairs of shoes. Each pair cost P425, how much in all did they pay?

Answer: P850.00

5) Eight boys have P4.50 each. How much money do they have in all?

Answer: P36.00

Continue reading “2004 Grade 2 MTAP Sectoral Finals”

Grade 8 MTAP 2015 Elimination Questions with Solutions – Part 1

Below is the first part of the Grade 8 MTAP 2015 Elimination Questions with Solutions and answers. If you find any errors, please comment on the box below.

1.) Find the average of the numbers -1, 3/2, and 1/2.

Solution

(- 1 + 3/2 + 1/2)/3 = 1/3
Answer: 1/3

2.) How much larger is 2/3 than 1/6?

Solution
2/3 – 1/6 = 4/6 – 1/6 = 3/6 = 1/2
Answer: 1/2

3.) If one ream contains 500 sheets of paper and a sheet of paper is 0.3 mm thick, how thick is one ream in meters?

Solution

500 × 0.3mm = 150 mm = 0.15m
Answer: 0.15m

4.) What is the second largest number among numbers \sqrt{2}, 3/2 , 1.4, \sqrt{3} and 1.6?

Solution

\sqrt{2} is around 1.41 and \sqrt{3} is around 1.7.
Answer: 1.6

5.) If an inch is about 2.54 cm, what is 1 cm to the nearest hundredth of an inch?

Solution

1:2.54 = x: 1, x = 0.39

Answer: 0.39  Continue reading “Grade 8 MTAP 2015 Elimination Questions with Solutions – Part 1”

Grade 7 MTAP 2015 Questions with Solutions Part 2

This is the second part of the full solution series for the MTAP 2015 Questions with solutions. You may also want to read the solutions for problems 1 – 10 and download the questions.

11.) Danny had some stickers. He gave 1/3 of the stickers plus 1 sticker to his brother. Then, he gave 1/3 of the remaining stickers plus 4 stickers to his sister. Finally, he gave ½ of what remained plus 3 stickers to best friend. He found that he had 4 stickers left. How many stickers did Danny have at first?

Solution
If we let x = number of stickers
\frac{1}{3}x + 1 = number of stickers given to his brothers. If we subtract the stickers given to his brother, we have  Continue reading “Grade 7 MTAP 2015 Questions with Solutions Part 2”

Grade 7 MTAP 2015 Questions with Solutions Part 1

Below are actual MTAP Questions that has been released. I have created a detailed solution for each question. In this post, we answer 1-10. You can also read the solutions of problems 2-20.  The file can be downloaded here.

1.) Simplify: 2(3)^2 - 3(2)^3 + (1 - 4)^3

Solution
2(3)^2 - 3(2)^3 + (1-4)^3
= 2(9)- 3(8) + (-3)^3
= 18 - 24 + (-27)
= -33

Answer: -33

2.)  By how much is 3 – 1/3 greater than 2 and 1/2?

Solution

3 - \frac{1}{3} = 2 \frac{2}{3}
2 - \frac{1}{2} = 1 \frac{1}{2}

Subtracting the two results, we have  Continue reading “Grade 7 MTAP 2015 Questions with Solutions Part 1”

Grade 6 MTAP Reviewer – Set 9

This is the 9th set of the MTAP Reviewer for Grade 6.

  1. Yana bought 20 blouses for Php300 each. He sold 10 blouses at a 20% profit and the remaining at a 10% profit. How much was her profit after selling all the t-shirts?
  2. What is the sum of 1 – 2 + 3 – 4 + 5 – 6 + 7 – 8 + 9?

  3. Amy baked a cake and gave ½ to her children. He gave 1/3 of the remaining cake to her neighbors. What fraction of the cake was left?

  4. Karen started studying at 7:45pm last night. She said that she studied for 2 hours and 30 minutes with a 15-minute snack break. What time did she finish studying?

  5. The volume of a cube is 125 cubic centimeter. What is its surface area?

  6. The sum of two numbers is 51. One is twice the other. What are the numbers?  Continue reading “Grade 6 MTAP Reviewer – Set 9”