Tag Archives: grade 1 math challenge reviewer

2019 Grade 1 Math Challenge Division Finals Questions and Answers

Below are the 2019 MTAP Grade 1 Math Challenge questions and answers. Solutions will be posted later. More reviewers can be found on the Past Tests and All Posts pages.

Part I: Questions

Easy

  1. In a street with house numbers 1,  2, 3,  until 100, Mark delivered flyers to all houses numbered from 25 to 57. How many houses got the flyers?
  2. Twelve friends came to Juan’s birthday party. Seven of them were girls. How many boys went to Juan’s birthday party?
  3. In the number pattern 41, 37, 33, 29,___, what number should be on the blank?
  4. Carlos has thirteen10-peso coins. How much money does Carlos have?
  5. Dino bought packs of noodles worth Php54.How much change will he get from Php100?
  6. A   red ribbon is 35 centimeters long. A yellow ribbon is 15 centimeters long.  What is the total length of the ribbons?
  7. Nena cuts a pizza into 3 equal parts. Then she cut each part into halves. What part of the whole pizza is one piece?
  8. It takes half an hour for Joan to walk half of the way from school to home. If Joan maintains the same speed, how long does it take her to walk to school from home?
  9. Some monkeys were climbing a rope one by one. The biggest monkey was in the middle and is the eighth from the last. How many monkeys were on the rope?
  10. Sonny needs 45 minutes to finish his project. If he starts at 4:30 pm what time will he end?
  11. Janice puts only ₧10-coins in her piggy bank. When she opened her piggy bank, she counted 86 coins altogether. How much money does she have?

Continue reading

2007 Grade 1 MTAP Division Team

2007 Metrobank-MTAP-DepEd Math Challenge
Division Team Competition – Grade 1

A. 15-second questions – 2 points each

1.) What number has 4 ones, 9 tens and 7 hundreds?

Answer: 794

2.) What is the value of the digit 6 in 4,628?

Answer: 600

3.) What is the sixth number in the pattern 7, 13, 19, …?

Answer: 37

4.) How many half hours are there in 11 ½ hours?

Answer: 23

5.) What number is 12 more than 50 – 21?

Answer: 41  Continue reading

2005 Grade 1 MTAP Division Orals

2005 Metrobank-MTAP-NCR Math Challenge
Division Orals – Grade 1

A. 15-second questions – 2 points each

1.) What time is it when the hour hand is between 3 and 4 and the minute hand is at 9?

Answer: 3:45

2.) What is 15 more than 8 sevens?

Answer: 71

3.) How much greater is ½ of 50 than 1/3 of 60?

Answer: 5

4.) What number is 5 more than one half of 32?

Answer: 21

5.) What is N in N – 19 = 35?

Answer: 54  Continue reading

Grade 1 MTAP Reviewer Set 9

This is the 9th set of the MTAP Reviewer for Grade 1.

1.) What is the largest number 3-digit number that can be formed between 300 and than 800 using the digits 2, 5, 8 and 6 if the digits cannot be repeated?

2.) What is six groups of 3 added to eight groups of 4?

3.) Levi divided a cake into 12 equal slices. He gave 3 slices to his friends and 2 slices each for her mother and father. How many slices of cake were left?

4.) The sum of a number and 12 is 25. What is the number?  Continue reading

Grade 1 MTAP Reviewer Set 2

If you are preparing for the MTAP-DepEd Math Challenge for Grade 1, below are some of the questions that might help you in your review. Of course, this reviewer is also good for higher grades.

Please use the comment box below if you have some questions.

Grade 1 MTAP Reviewer – Set 2

1.) What is the sum of the 83 and 49?

Answer: 132. Continue reading