Tag Archives: grade 2 mtap questions with answers

2019 Grade 2 Math Challenge Division Finals Questions and Answers

Below are the 2019 MTAP Grade 2 Math Challenge Division Finals questions and answers. Solutions will be posted later. More reviewers can be found on the Past Tests and All Posts pages.

PART I: Answers

  1. In a line to buy movie tickets, Greg is fourteenth from the front. In the same line, his friend Jose is twenty-third from the front. How many people are between them?
  2. In a barn, there are 2 horses, 1 cow, and 3 pigs. Later, 5 horses, 3 cows, and 4 pigs joined them. How many animals are in the barn now?
  3. The sum of Juan and Paulo’s ages is equal to 15. What will be the sum of their ages in 6 years?
  4. Diana is 16 1/2 years old. Her cousin Samantha is seven years younger. How old is Samantha?
  5. How many thirds are there in seven and two-thirds?
  6. Rico has Php300 in bills. He requested to change one-half of his money into five-peso coins. How many five-peso coins should he get?
  7. A movie started at 4:30 pm and ended at 6:20 pm. How many minutes long was the movie?
  8. If oranges are sold for Php13 each, how many can you buy if you have one hundred fifty pesos?
  9. A school field is 58 m long and 42 m wide. If you walk around it once, how many meters would be?
  10. A line and a circle are drawn on a piece of paper so that the line passes through the center of the circle. How many times does the line cross the circle?
  11. There were some children riding in the bus. At the next bus stop, 7 more children got in. Then, there were 25 children altogether in the bus. How many children were there at first?

Continue reading

2008 Grade 2 MTAP Elimination Round – Part 2

2008 Metrobank-MTAP-NCR Math Challenge
Elimination Round – Grade 2

Part II. Solve each item and write the answer on the blank before the number.

26.) My aunt baked 3 dozens of cookies. We ate ½ of them. How many cookies did we eat?

Answer: 18

27.) What fraction will you add 7/15 to make the sum equal to 1?

Answer: 8/15

28.) Write “<, =, >” on the blank in 3/7 _____ 4/8?

Answer: <

29.) What is the perimeter of the figure?

Answer: 80 meters

30.) How many square meters is the area of the figure?

Ignore, no figure from source.  Continue reading

2004 Grade 2 MTAP Sectoral Finals

2004 Metrobank-MTAP-NCR Math Challenge
Sectoral Finals – Grade 2

A. 15-second questions – 2 points each

1) There are 48 pupils in a class. If 1/6 are absent, how many are present?

Answer: 40

2) What is the remainder when 97 is divided by 4?

Answer: 1

3) How many prime numbers are there between 10 and 20?

Answer: 4

4) Jasmin and Jack bought two pairs of shoes. Each pair cost P425, how much in all did they pay?

Answer: P850.00

5) Eight boys have P4.50 each. How much money do they have in all?

Answer: P36.00

Continue reading

2007 Grade 2 MTAP Elimination Round Part 2

These are questions 26-50 in the 2007 Grade 2 MTAP Elimination Round. Questions 1-25 can be found here.

Solve each item and write the answer on the blank before each number. Give the fractions in lowest terms.

26.) 4 3/5 dm = ____ cm

Answer: 46

27.) 650 cm = ____ m

Answer: 6 1/2

28.) Find two numbers with a sum of 16 and a product of 48.

Answer: 4 and 12

29.) Mother bought 500 grams of eggplants and 300 grams of carrots. How much vegetables did Mother buy?

Answer: 800 grams

30.) Jean received 5 boxes of candies. If each box contains 18 candies, how many candies did she receive in all?

Answer: 90  Continue reading

2006 MTAP Elimination Round Questions for Grade 2 Part 1

Below are the 2006 Metrobank-MTAP-DepEd Math Challenge questions 1-25  with answers. You can read questions 26-30 here. If you see any error, kindly comment below.

2006 MTAP Elimination Round Questions (Grade 2)

Solve each item and write the answer on the blank before the number.

1.) In 8 x 9 = 72, the bigger factor is ___ .

Answer: 9

2.) Numbers ending in 1, 3, 5, 7 and 9 are called ___ numbers.

Answer: odd

3.) Write 8 ones, 5 thousands, and 3 tens in symbol.

Answer: 5038  Continue reading