Tag Archives: grade 2 mtap reviewer with answers

2019 Grade 2 Math Challenge Division Finals Questions and Answers

Below are the 2019 MTAP Grade 2 Math Challenge Division Finals questions and answers. Solutions will be posted later. More reviewers can be found on the Past Tests and All Posts pages.

PART I: Answers

  1. In a line to buy movie tickets, Greg is fourteenth from the front. In the same line, his friend Jose is twenty-third from the front. How many people are between them?
  2. In a barn, there are 2 horses, 1 cow, and 3 pigs. Later, 5 horses, 3 cows, and 4 pigs joined them. How many animals are in the barn now?
  3. The sum of Juan and Paulo’s ages is equal to 15. What will be the sum of their ages in 6 years?
  4. Diana is 16 1/2 years old. Her cousin Samantha is seven years younger. How old is Samantha?
  5. How many thirds are there in seven and two-thirds?
  6. Rico has Php300 in bills. He requested to change one-half of his money into five-peso coins. How many five-peso coins should he get?
  7. A movie started at 4:30 pm and ended at 6:20 pm. How many minutes long was the movie?
  8. If oranges are sold for Php13 each, how many can you buy if you have one hundred fifty pesos?
  9. A school field is 58 m long and 42 m wide. If you walk around it once, how many meters would be?
  10. A line and a circle are drawn on a piece of paper so that the line passes through the center of the circle. How many times does the line cross the circle?
  11. There were some children riding in the bus. At the next bus stop, 7 more children got in. Then, there were 25 children altogether in the bus. How many children were there at first?

Continue reading

2007 Grade 2 MTAP Elimination Round Part 2

These are questions 26-50 in the 2007 Grade 2 MTAP Elimination Round. Questions 1-25 can be found here.

Solve each item and write the answer on the blank before each number. Give the fractions in lowest terms.

26.) 4 3/5 dm = ____ cm

Answer: 46

27.) 650 cm = ____ m

Answer: 6 1/2

28.) Find two numbers with a sum of 16 and a product of 48.

Answer: 4 and 12

29.) Mother bought 500 grams of eggplants and 300 grams of carrots. How much vegetables did Mother buy?

Answer: 800 grams

30.) Jean received 5 boxes of candies. If each box contains 18 candies, how many candies did she receive in all?

Answer: 90  Continue reading

2007 Grade 2 MTAP Elimination Round Part 1

These are questions 1-25 in the 2007 Grade 2 MTAP Elimination Round. Questions 26-50 can be found here.

Solve each item and write the answer on the blank before each number. Give the fractions in lowest terms.

1.) Write “eight thousand, six hundred eight” in figures.

Answer: 8608

2.) What is the place value of 9 in 9,234?

Answer: thousand

3.) What is the value of 6 in 7,614?

Answer: 600

4.) What number is 3,000 more than 4,850?

Answer: 7850

5.) What is 7 x 150?

Answer: 1050  Continue reading

Grade 2 MTAP Reviewer Set 9

This is the 9th set of the MTAP Reviewer for Grade 2.

1.) What is the next number in the pattern 18, 25, 32, 39, 46, …

2.) On a number line, what number is half way between 42 and 48?

3.) What is the smallest 3-digit number between 300 and 800 can be formed using the digits 3, 8, 2 and 4?

4.) There are 87 roses. Two third are white and one third are red. How many are white?

5.) Carlo sells 18 newspapers everyday. If he gets Php2.50 commission per newspaper, how much is his commission everyday?  Continue reading

Grade 2 MTAP Reviewer Set 8

Below is the eighth set of the MTAP Reviewer for Grade 2.

1.) How many months are there in 3 ½ years?

2.) What is the value of N? 7, 11, 15, 19, N, 27?

3.) What is LXV in Hindu Arabic numerals?

4.) How many much more is 9 × 6 than 12 + 15?

5.) If May 12 is a Monday, what day is May 27?

6.) A store has 120 skateboards. On a Monday, 90 were rented. What fraction was not rented?

7.) A rectangular flower garden has length 12m and width 9m. What is its perimeter? Continue reading