Tag Archives: grade 3 math challenge reviewer

2018 Grade 3 Math Challenge Division Finals Questions and Answers

Below are the 2018 MTAP Grade 3 Math Challenge Division Finals questions and answers. Solutions will be posted later. More reviewers can be found on the Past Tests and All Posts pages.

Easy

1.) Marco has Php 750. He wants to buy two shirts. One costs Php 440, while the other costs Php 520. How much more money does he need to buy the shirts?

2.) The difference between two numbers is 2500. If the smaller number is 3500, what is the larger number?

3.) In a fun run activity, Melody ran 25 minutes. Oman ran 8 minutes longer than Melody did. What is the total number of minutes spent by Melody and Oman?

4.) The first four terms of a sequence are 1, 3, 6, 10. What is the 7th term?

5.) Mr. Legazpi earned Php 9500 last month. He spent Php 2775 on food and Php 3300 on other things. How much money was left to him?

6.) Maymay made 117 crisp banana rolls. She gave away 12 rolls and sold the rest at Php 5 each. How much money did she earn?

Continue reading

2008 Grade 3 MTAP Elimination Questions Part 2

Below are the questions and answers of the 2007 MTAP Elimination questions for Grade 3, items 26-50. You can read items 1-25 here.

26.) There are 25 candies in each of 5 bags and 50 candies in each of 3 bags. How many candies are there?

Answer: 275

27.) P550 is how many times as big as P50?

Answer: 11

28.) The quotient of 225 ÷ 5 is equal to the sum 17 and N. Find N.

Answer: 28

29.) Estimate the product of 14 x 69 by rounding both numbers to the nearest ten.

Answer: 700

30.) If 27 x 350 = 9450, what is 2,700 x 3,500?

Answer: 9450000  Continue reading

2007 Grade 3 MTAP Elimination Questions Part 2

Below are the questions and answers of the 2007 MTAP Elimination questions for Grade 3, items 26-50. Items 1-25 can be found here.

26.) A garden is 29 m long and 17 m wide. What is its perimeter?

Answer: 92 m

27.) What is the area of the garden in #26?

Answer: 493 m^2

28.) There are 34 girls in a class of 54 pupils. What is the ratio of girls to boys?

Answer: 17:27 or 17/27

29.) Our door is 120 centimeters wide. The height is 80 cm more than the width. What is the perimeter of our door?

Answer: 640 cm or 6.4 m  Continue reading

2007 Grade 3 MTAP Elimination Questions Part 1

Below are the questions and answers of the 2007 MTAP Elimination questions for Grade 3, items 1-25

Solve and write the answer on the blank before or below the number.
1.) Write “ninety-eight thousand sixty five” in figures.

Answer: 98 065

2.) What is the value of 7 in 476,580?

Answer: 70 000

3.) Round 47 963 to the nearest hundred.

Answer: 48 000

4.) Round each addend to the nearest hundred and estimate the sum 749 + 465 + 893

Answer: 2100

5.) Arrange the digits 3, 5 and 7 to form the biggest and smallest number you can form and find their difference.

Answer: 396  Continue reading