2008 Grade 3 MTAP Elimination Questions Part 1

Below are the questions and answers of the 2007 MTAP Elimination questions for Grade 3, items 1-25. You can read items 26-50 here.

Solve each item and write the answer on the blank before the number.

1.) Write “six hundred forty thousand, two hundred ninety” in symbols.

Answer: 640290

2.) What is the place value of 7 in 5 473 846?

Answer: 70 000

3.) What is the value of 5 in 8 536 912?

Answer: 500 000

4.) What number is 246 more than 3 487?

Answer: 3733

5.) What number is midway between 64 and 72?

Answer: 68  Continue reading “2008 Grade 3 MTAP Elimination Questions Part 1”

2007 Grade 3 MTAP Elimination Questions Part 2

Below are the questions and answers of the 2007 MTAP Elimination questions for Grade 3, items 26-50. Items 1-25 can be found here.

26.) A garden is 29 m long and 17 m wide. What is its perimeter?

Answer: 92 m

27.) What is the area of the garden in #26?

Answer: 493 m^2

28.) There are 34 girls in a class of 54 pupils. What is the ratio of girls to boys?

Answer: 17:27 or 17/27

29.) Our door is 120 centimeters wide. The height is 80 cm more than the width. What is the perimeter of our door?

Answer: 640 cm or 6.4 m  Continue reading “2007 Grade 3 MTAP Elimination Questions Part 2”

2007 Grade 3 MTAP Elimination Questions Part 1

Below are the questions and answers of the 2007 MTAP Elimination questions for Grade 3, items 1-25

Solve and write the answer on the blank before or below the number.
1.) Write “ninety-eight thousand sixty five” in figures.

Answer: 98 065

2.) What is the value of 7 in 476,580?

Answer: 70 000

3.) Round 47 963 to the nearest hundred.

Answer: 48 000

4.) Round each addend to the nearest hundred and estimate the sum 749 + 465 + 893

Answer: 2100

5.) Arrange the digits 3, 5 and 7 to form the biggest and smallest number you can form and find their difference.

Answer: 396  Continue reading “2007 Grade 3 MTAP Elimination Questions Part 1”

2006 Grade 3 MTAP Elimination Questions Part 1

Below are the questions and answers of the 2006 MTAP Elimination questions for Grade 3, items 1-25. Items 26-50 can be found here.

1.) What is the value of the underlined digit in 54,587.

Answer: 4000

2.) 19,800 is equal to how many hundreds?

Answer: 198

3.) Write seventeen thousand, nine hundred sixty-four in figures.

Answer: 17, 964

4.) Write CLXXXVIII in Hindu-Arabic.

Answer: 188

5.) Write 97 in Roman numerals.

Answer: XCVII

6.) What is the missing factor in 9 × __ = 459?

Answer: 51  Continue reading “2006 Grade 3 MTAP Elimination Questions Part 1”

2005 MTAP Elimination Questions for Grade 3 Part 1

Below are the 2005 Metrobank-MTAP-DepEd Math Challenge questions 1-25 with answers. You can read questions 26-50 here. If you see any error, kindly comment below.

Solve each item on scratch paper and write the answer on the blank.

1.) Write “eighty-six thousand, fifty-seven” in figures.

Answer: 86, 057

2.) 56,000 + 7,000 + 80 + 9 is equal to what number?

Answer: 63089

3.) What is the place value of 5 in 3,457,820?

Answer: ten thousand

4.) What is the value of 4 in 3,457,820?

Answer: 400, 000  Continue reading “2005 MTAP Elimination Questions for Grade 3 Part 1”