Tag Archives: grade 3 mtap reviewer

2019 Grade 3 Math Challenge – Elimination Round with Answers

Below are the 2019 MTAP Grade 3 Math Challenge Elimination round questions and answers. Solutions will be posted later. More reviewers can be found on the Past Tests and All Posts pages.

1.) Write in standard form: Three thousand one.

2.) What is the sum of 635 ones and 32 tens?

3.) What is the place value of 8 in 78 236?

4.) Write in standard form: 7 thousand + 4 hundreds + 5 tens + 7 ones.

5) What is the difference when 6 is subtracted from 15?

6.) How many tens are there in 2 450?

7.) In 92 156, which digit is in the thousands place?

8.) Round Php 44.45 to the nearest peso.

Continue reading

2018 Grade 3 Math Challenge Division Finals Questions and Answers

Below are the 2018 MTAP Grade 3 Math Challenge Division Finals questions and answers. Solutions will be posted later. More reviewers can be found on the Past Tests and All Posts pages.

Easy

1.) Marco has Php 750. He wants to buy two shirts. One costs Php 440, while the other costs Php 520. How much more money does he need to buy the shirts?

2.) The difference between two numbers is 2500. If the smaller number is 3500, what is the larger number?

3.) In a fun run activity, Melody ran 25 minutes. Oman ran 8 minutes longer than Melody did. What is the total number of minutes spent by Melody and Oman?

4.) The first four terms of a sequence are 1, 3, 6, 10. What is the 7th term?

5.) Mr. Legazpi earned Php 9500 last month. He spent Php 2775 on food and Php 3300 on other things. How much money was left to him?

6.) Maymay made 117 crisp banana rolls. She gave away 12 rolls and sold the rest at Php 5 each. How much money did she earn?

Continue reading

2019 Grade 3 Math Challenge Division Finals Questions and Answers (with PDF)

Below are the 2019 MTAP Grade 3 Math Challenge Division Finals questions and answers. Solutions will be posted later. More reviewers can be found on the Past Tests and All Posts pages.

Easy

1.) What is the smallest whole number that can be rounded to 800?

2.) Three hundred forty is 78 more than what number?

3.) What number gives 1780 when added to 980?

4.) What is the sum of 5 hundreds and 20 tens?

5.) What is the largest whole number n such that when 3 × n is rounded to the nearest tens, will equal to

90?

6.) What must be added to 4/5 to get a sum of 2? Continue reading

2008 Grade 3 MTAP Elimination Questions Part 2

Below are the questions and answers of the 2007 MTAP Elimination questions for Grade 3, items 26-50. You can read items 1-25 here.

26.) There are 25 candies in each of 5 bags and 50 candies in each of 3 bags. How many candies are there?

Answer: 275

27.) P550 is how many times as big as P50?

Answer: 11

28.) The quotient of 225 ÷ 5 is equal to the sum 17 and N. Find N.

Answer: 28

29.) Estimate the product of 14 x 69 by rounding both numbers to the nearest ten.

Answer: 700

30.) If 27 x 350 = 9450, what is 2,700 x 3,500?

Answer: 9450000  Continue reading

2008 Grade 3 MTAP Elimination Questions Part 1

Below are the questions and answers of the 2007 MTAP Elimination questions for Grade 3, items 1-25. You can read items 26-50 here.

Solve each item and write the answer on the blank before the number.

1.) Write “six hundred forty thousand, two hundred ninety” in symbols.

Answer: 640290

2.) What is the place value of 7 in 5 473 846?

Answer: 70 000

3.) What is the value of 5 in 8 536 912?

Answer: 500 000

4.) What number is 246 more than 3 487?

Answer: 3733

5.) What number is midway between 64 and 72?

Answer: 68  Continue reading