2006 Grade 3 MTAP Elimination Questions Part 1

Below are the questions and answers of the 2006 MTAP Elimination questions for Grade 3, items 1-25. Items 26-50 can be found here.

1.) What is the value of the underlined digit in 54,587.

Answer: 4000

2.) 19,800 is equal to how many hundreds?

Answer: 198

3.) Write seventeen thousand, nine hundred sixty-four in figures.

Answer: 17, 964

4.) Write CLXXXVIII in Hindu-Arabic.

Answer: 188

5.) Write 97 in Roman numerals.

Answer: XCVII

6.) What is the missing factor in 9 × __ = 459?

Answer: 51  Continue reading “2006 Grade 3 MTAP Elimination Questions Part 1”

2005 MTAP Elimination Questions for Grade 3 Part 2

Below are the 2005 Grade 3 Metrobank-MTAP-DepEd Math Challenge Elimination questions 26-30 with answers. You can read questions 1-25 here. If you see any error, kindly comment below.

2005 MTAP Elimination Questions for Grade 3

26.) Which of the following can be divided by 2 and 3? { 16, 26, 36, 46, 56 }

Answer: 36

27.) John bought 2 pencils at P2.75 each and a pencil case for P27. How much change did he get from a P50-bill?

Answer: P17.50

28.) What is the difference between the smallest and largest 2-digit numbers?

Answer: 89  Continue reading “2005 MTAP Elimination Questions for Grade 3 Part 2”

2005 MTAP Elimination Questions for Grade 3 Part 1

Below are the 2005 Metrobank-MTAP-DepEd Math Challenge questions 1-25 with answers. You can read questions 26-50 here. If you see any error, kindly comment below.

Solve each item on scratch paper and write the answer on the blank.

1.) Write “eighty-six thousand, fifty-seven” in figures.

Answer: 86, 057

2.) 56,000 + 7,000 + 80 + 9 is equal to what number?

Answer: 63089

3.) What is the place value of 5 in 3,457,820?

Answer: ten thousand

4.) What is the value of 4 in 3,457,820?

Answer: 400, 000  Continue reading “2005 MTAP Elimination Questions for Grade 3 Part 1”

2015 Grade 3 MTAP Elimination Questions with Answers

Below are the 2015 Grade 3 MTAP Elimination Questions. I will post the solutions of selected items later. Also, if time permits, I will redraw some of the figures.

1.) Tom bought some cans of paint. He used 18 cans to paint the house and had 8 cans left. How many cans of paint did he buy?
Answer: 26

2.) Mary puts 8 stickers in every page of her 12-page album. How many stickers does Mary have in all?
Answer: 96

3.) Dan and Ben found shells on the beach. Dan found 138. When they put together all the shells they found, they had 257. How many shells did Ben find?
Answer: 119

4.) Jeri is thinking of a mystery number. If she divides it by 8 and then subtracts 7 from the result, the difference is 1. What is Jeri’s mystery number?
Answer: 64

5.) Mary subtracted 12 from her age then divided the result by 3. The final answer was 2. How old is Mary?
Answer: 18  Continue reading “2015 Grade 3 MTAP Elimination Questions with Answers”

2015 Grade 3 MTAP Math Challenge – Division Orals

Below are the 2015 MTAP Math Challenge Division Oral Competition questions with answers for Grade 3 pupils.

Part 1 (15 seconds) 2 pts each

1.) What is the smallest whole number that can be rounded to 1500?
Answer: 1450

2.) Two hundred thirty five is 65 less than what number?
Answer: 300

3.) What number gives 540 when subtracted from 10000?
Answer: 9460

4.) What is 125 more than 8 times 15?
Answer: 245

5.) What is the smallest whole number n to make n/11 improper?
Answer: 5/11

6.) What must be added to 5/7 to get a sum of 2?
Answer: 1 2/7 or 9/7  Continue reading “2015 Grade 3 MTAP Math Challenge – Division Orals”