2015 Grade 4 MTAP Elimination Questions with Answers

Below are the 2015 Grade 4 MTAP Elimination Questions with Answers. I will post the solutions of selected items later. Also, if time permits, I will redraw some of the figures.

1.) How do you read the numeral 2 followed by 8 zeroes?
Answer: two hundred million

2.) How many tens should be added to 212 ones and 100 to get 572?
Answer: 26

3.) What is the largest three-digit prime number?
Answer: 997

4.) What is the smallest multiple of 3 that is greater than 200?
Answer: 201

5.) What is the sum of the 4 largest two-digit prime numbers?
Answer: 348

6.) Lynn counts numbers starting from 105 and adds 4 each time. So she counts 105, 109, 113, and continues. What is the largest three-digit whole number that Lynn counts?
Answer: 997  Continue reading “2015 Grade 4 MTAP Elimination Questions with Answers”

2015 Grade 4 MTAP Math Challenge – Division Orals

Below are the 2015 Grade 4 MTAP Math Challenge Division Oral Competition questions with answers.

15-second question (2 points each)

1.) What is the value of (19 – 2 + 4) ÷ 3 × 2?
Answer: 14

2.) What is the 50% of ¼ of 60?
Answer: 7.5

3.) Express 0.45 as a fraction in simplest form.
Answer: 9/20

4.) Three apples and a glass of water can make 2 glasses of apple shake. How many apples are needed if you want to make 12 glasses of apple shake?
Answer: 18

5.) What is the next term in the sequence: 2, 3, 6, 11, 18, 27, ___
Answer: 38

6.) If 6 boys can make 12 boxes in 3 minutes, how many boys are needed to make 120 boxes in 1 hour?
Answer: 3  Continue reading “2015 Grade 4 MTAP Math Challenge – Division Orals”