Tag Archives: grade 4 mtap reviewer with answers

2008 Grade 4 Math Challenge – Sectoral Level with downloadable PDF

Below are the 2008 MTAP Grade 4 Math Challenge Sectoral level questions and answers. Solutions will be posted later. More reviewers can be found on the Past Tests and All Posts pages.

Easy

1.) 0.778 is equal to how many percent?

2.) What is the sum of all odd numbers less than 10?

3.) A 47 meter long rope is divided into two pieces. One is 15 m longer than the other. How many meters is the longer one?

4.) If 3 mangoes cost Php 65, how much will a dozen cost?

5.) Two-fifths of a school are boys. If there are 165 girls, how many pupils are there?

6.) Which has a greater area, a rectangular garden with dimensions 40 m by 30 m, or a square garden with 35 meters on the side?

7.) What is \dfrac {1}{2} of the product of 8, 6, and 3?

8.) Rica cleaned \dfrac {1}{3} of a yard. Ana cleaned \dfrac {1}{2} of the remaining part. How much remained unclean?

Average

1.) What is the number, which when multiplied by itself, is equal to the product of 6 and 150?

2.) What percent of 240 is 25% of 192?

3.) What is the GCF of 420 and 588?

4.) What is the area of the bottom of a circular fountain with a radius of 6 m?

5.) The base of an isosceles triangle is 5 cm longer than a leg. If the perimeter is 38 cm, find the length of the base.

Difficult

1.) The length of a rectangle is twice its width. If the perimeter is 96 m, what is its area?

2.) If the figure ABMC is a straight line and AB is 62 cm, BC is 73 cm, and M is the midpoint of AC, how long is AM?

3.) A glass is 64.23 g when empty and 150.35 g when full of water. What is its weight when half-full of water?

4.) Fill in two digits in the blanks in 86 to make it divisible by 3, 4, and 5.

5.) Alice receives Php 40/hr for 8 hours daily and gets 125% of the regular rate. How much did she earn for 5 days of work?

Answers:

Easy
1.) 77.8%
2.) 25
3.) 36 meters
4.) Php 260
5.) 275
6.) square garden
7.) 12
8.) 1/3

Average
1.) 30
2.) 20%
3.) 84
4.) 113.04 m^2
5.) 16 cm

Difficult
1.) 512 m^2
2.) 67 cm
3.) 107.29 g
4.) 40
5.) Php 2,100

Here’s the link to download the pdf.

2006 Grade 4 MTAP Elimination Questions Part 2

Below is the 2006 MTAP Elimination Questions for Metrobank-MTAP-DepEd Math Challenge for Grade 4 (Questions 26 to 50). Question 21 – 25 can be read here.

Answers are provided for each question. Please comment if you see any error.

26.) What is the ratio of a decade to a century?
Answer: 1:10

27.) If n:8 = 42:56, what is n?
Answer: 6

28.) Subtract 4.32 from 8 and add the difference to 3.64
Answer: 7.32

29.) The perimeter of an equilateral triangle is 51 cm. How long is one side?
Answer: 17 cm

30.) The area of a rectangle is 189 sq cm. If the width is 9 cm, find its length.
Answer: 21 cm  Continue reading

2004 Grade 4 MTAP Elimination Questions with Answers Part 2

Below are the 2004 Grade 4 MTAP Elimination questions with solutions/answers (numbers 26 – 50). You can read items 1 – 25 here. Although these are old questions, you can still use them as reviewer since the coverage of the quiz has not changed. I have written the solution to relatively hard problems, but I leave the easy ones to the coach and the student.

Note that even though reasonable care was given to the accuracy of the solutions, the solver is only human. Please use the comment box if you see any errors.

26.) 6 2/3 is equal to how many thirds?
Answer: 10

27.) Change 8 7/12 to an improper fraction.
Answer: 103/12

28.) Change 128/11 to a mixed number.
Answer: latex 7 \frac{7}{11}$

29.Which is greater, 11/13 or 16/19 ?
Answer: 11/13

30.) Reduce 54/72 to lowest terms.
Answer: 3/4  Continue reading

2015 Grade 4 MTAP Elimination Questions with Answers

Below are the 2015 Grade 4 MTAP Elimination Questions with Answers. I will post the solutions of selected items later. Also, if time permits, I will redraw some of the figures.

1.) How do you read the numeral 2 followed by 8 zeroes?
Answer: two hundred million

2.) How many tens should be added to 212 ones and 100 to get 572?
Answer: 26

3.) What is the largest three-digit prime number?
Answer: 997

4.) What is the smallest multiple of 3 that is greater than 200?
Answer: 201

5.) What is the sum of the 4 largest two-digit prime numbers?
Answer: 348

6.) Lynn counts numbers starting from 105 and adds 4 each time. So she counts 105, 109, 113, and continues. What is the largest three-digit whole number that Lynn counts?
Answer: 997  Continue reading

Grade 4 MTAP Reviewer Set 9

Below is the 9th set of MTAP Reviewer for Grade 4.

1.) The quotient of two numbers is 3 and their difference is 16. What are the two numbers.

2.) What is the next number in the pattern 8, 11, 15, 20, 26, ___

3.) The surface area of a cube is 24 square centimeters. What is its volume?

4.) How many prime numbers are there between 1 and 20?

5.) The length of a rectangle is twice its width. Its area is 72 square meters. What is its length in meters?

6.) What is 2+ 32Continue reading