Tag Archives: grade 4 mtap reviewer

2008 Grade 4 Math Challenge – Sectoral Level with downloadable PDF

Below are the 2008 MTAP Grade 4 Math Challenge Sectoral level questions and answers. Solutions will be posted later. More reviewers can be found on the Past Tests and All Posts pages.

Easy

1.) 0.778 is equal to how many percent?

2.) What is the sum of all odd numbers less than 10?

3.) A 47 meter long rope is divided into two pieces. One is 15 m longer than the other. How many meters is the longer one?

4.) If 3 mangoes cost Php 65, how much will a dozen cost?

5.) Two-fifths of a school are boys. If there are 165 girls, how many pupils are there?

6.) Which has a greater area, a rectangular garden with dimensions 40 m by 30 m, or a square garden with 35 meters on the side?

7.) What is \dfrac {1}{2} of the product of 8, 6, and 3?

8.) Rica cleaned \dfrac {1}{3} of a yard. Ana cleaned \dfrac {1}{2} of the remaining part. How much remained unclean?

Average

1.) What is the number, which when multiplied by itself, is equal to the product of 6 and 150?

2.) What percent of 240 is 25% of 192?

3.) What is the GCF of 420 and 588?

4.) What is the area of the bottom of a circular fountain with a radius of 6 m?

5.) The base of an isosceles triangle is 5 cm longer than a leg. If the perimeter is 38 cm, find the length of the base.

Difficult

1.) The length of a rectangle is twice its width. If the perimeter is 96 m, what is its area?

2.) If the figure ABMC is a straight line and AB is 62 cm, BC is 73 cm, and M is the midpoint of AC, how long is AM?

3.) A glass is 64.23 g when empty and 150.35 g when full of water. What is its weight when half-full of water?

4.) Fill in two digits in the blanks in 86 to make it divisible by 3, 4, and 5.

5.) Alice receives Php 40/hr for 8 hours daily and gets 125% of the regular rate. How much did she earn for 5 days of work?

Answers:

Easy
1.) 77.8%
2.) 25
3.) 36 meters
4.) Php 260
5.) 275
6.) square garden
7.) 12
8.) 1/3

Average
1.) 30
2.) 20%
3.) 84
4.) 113.04 m^2
5.) 16 cm

Difficult
1.) 512 m^2
2.) 67 cm
3.) 107.29 g
4.) 40
5.) Php 2,100

Here’s the link to download the pdf.

2006 Grade 4 MTAP Elimination Questions Part 2

Below is the 2006 MTAP Elimination Questions for Metrobank-MTAP-DepEd Math Challenge for Grade 4 (Questions 26 to 50). Question 21 – 25 can be read here.

Answers are provided for each question. Please comment if you see any error.

26.) What is the ratio of a decade to a century?
Answer: 1:10

27.) If n:8 = 42:56, what is n?
Answer: 6

28.) Subtract 4.32 from 8 and add the difference to 3.64
Answer: 7.32

29.) The perimeter of an equilateral triangle is 51 cm. How long is one side?
Answer: 17 cm

30.) The area of a rectangle is 189 sq cm. If the width is 9 cm, find its length.
Answer: 21 cm  Continue reading

2006 Grade 4 MTAP Elimination Questions Part 1

Below is the 2006 MTAP Elimination Questions for Metrobank-MTAP-DepEd Math Challenge for Grade 4 (numbers 1 to 25). Answers are provided for each question. Please comment if you see any error.

1.) Write fifteen million, seventy thousand, seven hundred eight in figures.
Answer: 15, 070, 708

2.) What is the place value of the underlined digit 654 321?
Answer: ten thousand

3.) What is the value of 6 in 698,425?
Answer: 600, 000

4.) Write CDXLIV in Hindu-Arabic.
Answer: 444

5.) What number is 4756 more than 45,244?
Answer: 50, 000  Continue reading

2005 Grade 4 MTAP Elimination Round Questions Part 2

Below are the 2005 Grade 4 Metrobank-MTAP-DepEd Math Challenge Elimination questions 26-30 with answers. Questions 1-25 can be read here. If you see any error, kindly comment below

26.) The product of two numbers is 36 and their sum is 13. What is their difference?
Answer: 5

27.) The price of a candy is 65 centavos. How many can Lina buy with her ₱15?
Answer: 23

28.) Change 58/9 to a mixed number.
Answer: 6 4/9

29.) Change 5 3/7 to an improper fraction.
Answer: 38/7  Continue reading

2005 Grade 4 MTAP Elimination Round Questions Part 1

Below are the 2005 Grade 4 Metrobank-MTAP-DepEd Math Challenge Elimination questions 1-25 with answers. Questions 26-30 can be read here. If you see any error, kindly comment below

Solve each item on scratch paper and write the answer on the blank.

1.) Write two million, forty-six thousand, eighty-nine in figures.
Answer: 2, 046, 089

2.) What is the place value of 8 in 45, 836,025?
Answer: hundred thousands

3.) What is the value of 7 in 5,874,345?
Answer: 70, 000

4.) 45,000,000 + 763,000 + 854 =
Answer: 45, 763, 854  Continue reading