2002 Grade 5 MTAP Elimination Questions Part 2

Below are the questions and answers of the 2002 MTAP Elimination questions for Grade 5, items 26 to 50. Items 1 to 25 can be found here.

26.) If 4.26 ÷ 3 = 1.42, what is 42.6 ÷ 0.142?

Answer: 300

27.) Change 155% to a fraction in lowest terms.

Answer: 31/20 or 1 11/20

28.) Change 21/5to percent.

Answer: 220%

29.) A student got 90% of a test. He answered 36 items correctly. How many items were in the test?

Answer: 40

30.) Out of 100 students in Grade 5, 48 are boys. What percent of the Grade 5 students are girls?

Answer: 52%  Continue reading “2002 Grade 5 MTAP Elimination Questions Part 2”

2004 Grade 5 MTAP Elimination Questions Part 2

Below are the 2004 Grade 5 Metrobank-MTAP-DepEd Math Challenge Elimination questions 26-50 with answers. Questions 1-25 can be read here. If you see any error, kindly comment below.

26.) Pat had 12 apples. He gave each of his friends ¾ of an apple and kept ¾ for himself. If there was no apple left, how many friends were with him?

Answer: 15

27.) There are 680 Grades 4-6 students in a school. If 35% of them are in Grade 5, how many Grade 5 students are there?

Answer: 238  Continue reading “2004 Grade 5 MTAP Elimination Questions Part 2”

2005 Grade 5 MTAP Elimination Questions Part 1

Below are the 2005 Grade 5 Metrobank-MTAP-DepEd Math Challenge Elimination questions 1-25 from with answers. Questions 26-30 can be read here. If you see any error, kindly comment below

Solve each item on scratch paper and write the answer on the blank. [Use π = 3.14]

1.) What is the place value of 6 in 874,695,457?

Answer: hundred thousand

2.) 735,480 = 7 x 105 + 3 x 104 + N + 480. What is N?

Answer: 5 x 10^3 or 5000

3.) Which number has 2 and 9 as factors? 6282, 7262, 6380.

Answer: 6282  Continue reading “2005 Grade 5 MTAP Elimination Questions Part 1”

2011 Grade 5 MTAP Division Team Finals Questions with Answers

Below are the 2011 Grade 5 Metrobank-MTAP-DepEd Math Challenge Division Team Finals questions with answers. If you see any error, kindly comment below

EASY:
1.) What is the Perimeter of a pentagon if each side is 19 cm?

Answer: 95 cm

2.) A storekeeper puts 75 kg. of rice into 8 bags. How many kg. does each bag weigh?

Answer: 9.375 kg or 75/8 kg

3.) What is n if n=3 2/5 + 5 4/8?

Answer: 8 9/10  Continue reading “2011 Grade 5 MTAP Division Team Finals Questions with Answers”

2015 Grade 5 MTAP Math Challenge – Division Orals

Below are the 2015 Grade 5 MTAP Math Challenge Division Oral Competition questions with answers.

15-second question (2 points each)

1.) If 25 + N  – 100 = 75, what is N?
Answer: 150

2.) 75% of ½ of a number is three times 15. What is the number?
Answer: 120

3.) In a basket factory, Mario finished 5 baskets in 2 hours while Jose finished 10 baskets in 3 hours. If they work at the same rate, how many baskets can they finish together in 12 hours?
Answer: 70

4.) What is the smallest whole number N that will make N – 7 > 35 true?
Answer: 43

5.) Two identical trapezoids are put together to form a parallelogram. The bases of each trapezoid are 8 cm and 15 cm. Its height is 6 cm. What is the area of the parallelogram?
Answer: 69 sq cm or 69 cm^2

6.) A cylinder exactly contains a sphere inside. If the radius of a sphere is 2 cm, how high is the cylinder?
Answer: 4 cm  Continue reading “2015 Grade 5 MTAP Math Challenge – Division Orals”