Tag Archives: grade 5 mtap reviewer

2019 Grade 5 Math Challenge Divisionals Questions and Answers (with PDF)

Below are the 2019 MTAP Grade 5 Math Challenge Division Finals questions and answers. Solutions will be posted later. More reviewers can be found on the Past Tests and All Posts pages.

Easy

1.) If x = 5 + 10 + 15 + 20 + 25 and y = 13 + 14 + 15 + 16 + 17, what is x – y?

2.) If \dfrac {a + b}{b} = \dfrac {11}{8} , what is the value of \dfrac {a}{b}?

3.) Express as decimal the sum of 1 + \dfrac {1}{2} + \dfrac {1}{3} + \dfrac {1}{4} + \dfrac {1}{5} + \dfrac {1}{6}.

4.) If x : 8 = y : 32 and x + y = 25, what is y – x?

5.) S = 1 + 1^2 + 1^3 + 1^4 + 1^5 + 1^6. How many prime factors does S have?

6.) A bell sounds at the indicated number of times at regular intervals as follows: …, 8, 1, 9, 1, 10, 1, 11, 1, 12, 1, 1, 1, ___, ___… What are the next two numbers? Continue reading

2018 Grade 5 Math Challenge Questions (with PDF)

Below is the 2018 Grade 5 Math challenge questions.

____________ 1 What is the value of the largest digit in 5 804 263?

____________ 2 Fill in the blank: 5.361 = 5 + 0.3 + _____ + 0.001.

____________ 3 The tens digit of a three-digit number is one less than its ones digit. If the number is a palindrome (reads the same forward and backward), what is the smallest number that satisfies such condition?

____________ 4 Calculate 4 × 80 + 5(23 − 7).

____________ 5 Round the product of 1563 × 28 to the nearest hundred.

____________ 6 Which is bigger,\frac{49}{9} or \frac{65}{12}Continue reading

2003 Grade 5 MTAP Elimination Questions Part 2

Below are the questions and answers of the 2003 MTAP Elimination questions for Grade 5, items 25 to 50. Items 1-25 can be found here.

26.) The product of 32 x 31 is closest to which multiple of 10?

Answer: 990

27.) By how much is 34 larger than 43?

Answer: 17

28.) I am thinking of a number. Twice the number plus 5 equals 29.What is the number?

Answer: 12

29.) The sum of three numbers is 99. The first is 10 greater than the second and 20 greater than the third. What is the largest of the three numbers?

Answer: 43

30.) In a spelling test of 50 items, Larry got 90% correctly. How many mistakes did he make?

Answer: 5  Continue reading

2003 Grade 5 MTAP Elimination Questions Part 1

Below are the questions and answers of the 2003 MTAP Elimination questions for Grade 5, items 1 to 25.

Solve each problem and write the answer in the blank before each number.
1.) What is the value of 7 in 472,356?

Answer: 70 000

2.) Change 9/16 to 64ths.

Answer: 36/64

3.) 2^3 \times 3^3\times 10^2 = ?

Answer: 21, 600

4.) 368,501 equals when rounded off to the nearest thousand.

Answer: 369, 000

5.) Which number has both 2 and 9 as factors? 6282, 7282, 8380

Answer: 6282  Continue reading

2002 Grade 5 MTAP Elimination Questions Part 2

Below are the questions and answers of the 2002 MTAP Elimination questions for Grade 5, items 26 to 50. Items 1 to 25 can be found here.

26.) If 4.26 ÷ 3 = 1.42, what is 42.6 ÷ 0.142?

Answer: 300

27.) Change 155% to a fraction in lowest terms.

Answer: 31/20 or 1 11/20

28.) Change 21/5to percent.

Answer: 220%

29.) A student got 90% of a test. He answered 36 items correctly. How many items were in the test?

Answer: 40

30.) Out of 100 students in Grade 5, 48 are boys. What percent of the Grade 5 students are girls?

Answer: 52%  Continue reading