Tag Archives: grade 6 mtap reviewer

Grade 6 MTAP Elimination Round – Part 2

These are the Math Challenge Questions for Grade 6 Elimination Round Part 2 questions 26-50. Questions 1-25 can be found  here. More past tests can be found here and more Grade 6 reviewers can be found here. If you have old tests, kindly send it to mtapreviewers@gmail.com, so we can share it here with answers/solutions.

Questions

26.) What percent of 75 is 15?

27.) The marked price of P1 500.00 of a dress includes a 20% gain. What is its buying price?

28.) Mang Tirso has a basic salary of P15 500.00 a month. He also gets 5% of the sales for amounts beyond P100 000.00 as commission. How much did e earn in a month when he sold P282 000.00 worth of goods?

29.) During a sale, Anne paid P1 512.00 for a dress marked P1 800.00. What percent is the discount?

30.) Triangle ABC is isosceles. One leg is 13cm and the base is 7cm less than twice the length a leg. What is the perimeter of ∆ABC?  Continue reading

Grade 6 MTAP Elimination Questions Part 1

These are the Math Challenge Questions for Grade 6 Elimination Round questions 1-25. Questions 25 – 26 can be found here.
More past tests can be found here and more Grade 6 reviewers can be found here. If you have old tests, kindly send it to mtapreviewers@gmail.com, so we can share it here with answers/solutions.

Solve each problem. Draw a figure to help you when necessary.
1.) What number is 27 more than difference of 95 and 36?

2.) Use exponents to express 5 040 as a product of prime factors.

3.) What is the value of 7 in 974 485 465?

4.) The smallest number that has 12, 30 and 36 as factor is _____.

5.) What is the reciprocal of 5 3/7?  Continue reading

2017 Grade 6 MTAP Elimination Round – Part 2

This is the 2017 Metrobank-MTAP-NCR Math Challenge Elimination Round for Grade 6 questions 26-50. Questions 1-25 can be found hereIf you see any error, please use the comment box below to inform me.

26.) You are given one hour to complete a contest. What fraction of the hour remains for you to complete the contest after thirty-fie minutes have elapsed?

27.) What is the value of 3/4 + 5/2 × 3/4?

28.) In a class of 30 students, 12 are boys. If 6 more girls join the class, what fraction of the class is now female?

29.) What is the value of the product

(1 - \frac{1}{2})(1 - \frac{1}{3})(1 - \frac{1}{4})(1 - \frac{1}{5})

30.) It requires 12 hours to fill 3/5 of a swimming pool. At this rate, how many hours is required to fill the remainder of the pool?  Continue reading

2006 Grade 6 MTAP Regional Finals Questions with Answers

15-second questions – 2 points each

1.) 17 more than the sum of 33 and 19 is equal to what number?

Answer: 69

2.) If 3.05 x 76.9 = 234.545, what is 30.5 x 0.769?

Answer: 23.4545

3.) What digit(s) placed in the blank in 377_4 will make it divisible by 12?

Answer: 0, 6

4.) What is the sum of the largest prime less than 100 and the smallest prime greater than 100?

Answer: 198  Continue reading

2015 Grade 6 MTAP Math Challenge – Division Orals

Below are the 2015 Grade 6 MTAP Math Challenge Division Oral Competition questions with answers.

15-second question (2 points each)

1.) If N 15 + 10 – 2 × 5 = N× 3, what is N?
Answer: 5

2.) The clock reads 4 o’clock. What is the degree measure of the angle formed by the hands of the clock?
Answer: 120 degrees

3.) The length, width, and height of a rectangular box, respectively are 5 cm, 8 cm, and 11 cm. What is its surface area?
Answer: 366 cm^2

4.) (2^4) (9^) = (4^2) (y). Express y in exponential form.
Answer: y = 3^2

5.) Lita’s money was 5/4 Zeny’s money. When Jane gave Zeny Php 9.00, Lita’s money became equal to the total money that Zeny then had. How much was Lita’s money?
Answer: Php 45.00  Continue reading