Tag Archives: grade 6 mtap reviewers

2011 Grade 6 MTAP Questions – Part 2

This is the 2011 Math Challenge for Grade 6 questions 26-50. Questions 1-25 can be found here.

26.) A pyramid-like circus tent has a 32 m by 28 m rectangular base. If it is 15 m high, what volume of air does it enclose?
Answer:

Solution: v = (lwh)/3
v = (32 × 28 × 15)/3
v = (13440)/3
v = 4480 cu m.

27.) The parallel sides of a trapezoidal farm are 210 m by 150 m. If they are 120 m apart, what is the area of the farm in hectares?

Answer: 2.16 hectares

Solution: A = ((a+b))/2 h
A = ((210+150))/2 120
A = 360/2 (120)
A = 21600 sq m

Convert meter to hectares = 2.16 hectares

Continue reading

2011 Grade 6 MTAP Questions – Part 1

These are the 2011 Math Challenge Questions for Grade 6 questions 1-25. Questions 26-50 can be found here.

Solve each item and write the answer in the blank before the number.

1.) What number is 17 more than the difference of 95 and 37?
Answer: 75
Solution: 95 – 37 = 58
58 + 17 = 75

2.) Use exponents to express 5040 as a product of its prime factors.
Answer: 2^4 \times 3^2 \times 5 \times 7

3.) If 3,108 × 235 = 730,380, what is 31.08 × 2.35?
Answer: 73.038

4.) What is the value of 43 – 6 × 3 + 52?
Answer: 77
Solution: 43 – 6 × 3 + 52
= 43 – 18 + 52
= 25 + 52
= 77

5.) What is the value of 5 in 358 348 129?
Answer: Ten million  Continue reading

2017 Grade 6 MTAP Elimination Round – Part 1

This is the 2017 Metrobank-MTAP-NCR Math Challenge Elimination Round for Grade 6 Questions 1-25. Questions 26 to 30 can be found here.

I will post the solutions very soon. If you see any errors, please inform me using the comment section.

1.) What is the value of 7 × 8 + 4 × 25 – 48 ÷ 3?

2.) If 16 is added to one-third of a number, the result is three times the number. What is the number?

3.) If my pet runs 300cm/sec and a bird flies 300m/sec, then the bird travels ______ times as fast as my pet.

4.) If n = 0.3, what is the value of 1/n?

5.) A class of 20 students averaged 66% on an examination. Another class of 30 students averaged 56%. What is the averaged percentage for all students?  Continue reading

2007 Grade 6 MTAP Regional Individual Finals with Answers

This is the 2007 Grade 6 MTAP Regional Individual Finals with answers. Please comment if you find any error.

I. Solve each item and write the answer on the blank before the number. [ 2 points each]. Use π= 3.14

1.) A typist can type an average of 85 words in 2 minutes. At this rate, how long would it take to type a term paper of about 1232 words if a 5-minute allowance is given for change of paper? Give the answer to the nearest minute.

Answer: 34 minutes

2.) The base of isosceles triangle ABC is 3 cm less than a leg. If the perimeter is 42 cm and the altitude to the base is 12 1/5cm, what is its area?

Answer: 73.2 sq. cm.  Continue reading