Grade 8 MTAP 2015 Elimination Questions with Solutions – Part 5

This is the fifth part (questions 41-50) of the solutions of the Grade 8 MTAP 2015 Elimination Questions. You can read the solutions for questions 1-10 11-20, 21 – 30, and 31 – 40 

41.) If f (2x) = 2 - 3x, what is f(10)?

Solution
2x = 10, x = 5.
f(10) = 3 - 3(5) = -13

Answer: – 13

42.) What is the equation of the line that is parallel to 2x + 5y + 6 = 0 and passes through (1, 1)?

Solution

Parallel lines have the same slope, so we get the slope of the given line. That is,

2x + 5y = -6
5y = -2x - 6
y = \frac{-2}{5}x - \frac{6}{5}

So, the slope of the given line is -\frac{2}{5}Continue reading “Grade 8 MTAP 2015 Elimination Questions with Solutions – Part 5”

Grade 8 MTAP 2015 Elimination Questions with Solutions – Part 1

Below is the first part of the Grade 8 MTAP 2015 Elimination Questions with Solutions and answers. If you find any errors, please comment on the box below.

1.) Find the average of the numbers -1, 3/2, and 1/2.

Solution

(- 1 + 3/2 + 1/2)/3 = 1/3
Answer: 1/3

2.) How much larger is 2/3 than 1/6?

Solution
2/3 – 1/6 = 4/6 – 1/6 = 3/6 = 1/2
Answer: 1/2

3.) If one ream contains 500 sheets of paper and a sheet of paper is 0.3 mm thick, how thick is one ream in meters?

Solution

500 × 0.3mm = 150 mm = 0.15m
Answer: 0.15m

4.) What is the second largest number among numbers \sqrt{2}, 3/2 , 1.4, \sqrt{3} and 1.6?

Solution

\sqrt{2} is around 1.41 and \sqrt{3} is around 1.7.
Answer: 1.6

5.) If an inch is about 2.54 cm, what is 1 cm to the nearest hundredth of an inch?

Solution

1:2.54 = x: 1, x = 0.39

Answer: 0.39  Continue reading “Grade 8 MTAP 2015 Elimination Questions with Solutions – Part 1”

2015 Grade 8 MTAP Math Challenge – Division Orals

Below are the 2015 Grade 8 MTAP Math Challenge Division Oral Competition questions with answers.

15-second question (2 points each)

1.) What is the slope of the line that passes through the points (-1, 0) and (1, -6)?
Answer: -3

2.) Which one is the largest, 3.2, 10/3, π?
Answer: 10/3

3.) A furniture shop offers a 15% discount in all its terms, and a sala set was marked Php 14, 000. What was the selling price of the sala set?
Answer: Php 11, 900

4.) Solve for x in the equation |1 – x| = 8.
Answer: 9, -7

5.) If f (x) = 2 - x - x^2, what is f (-1) + f (0)?
Answer: 4

6.) Factor completely the algebraic expression a^2b -bc^2.
Answer: b(a - c) (a + c)  Continue reading “2015 Grade 8 MTAP Math Challenge – Division Orals”