Tag Archives: mtap reviewer with answers

2019 Grade 1 Math Challenge – Elimination Round with Answers

Below are the 2019 MTAP Grade 1 Math Challenge Elimination round questions and answers. Solutions will be posted later. More reviewers can be found on the Past Tests and All Posts pages.

1.) Which symbol should be placed the blank so that the following would be correct? 3 + 9 ____ 15

a.) =
b.) <
c.) >

2.) The number 10 is the sum of ( ).

a.) 11 and 1
b.) 1, 2 and 6
c.) 2, 3 and 5

3.) Which of the following is the greatest?

a.) 76 + 4
b.) 75 + 5
c.) 74 + 7

4.) The minuend is 81, and the difference is 7. What is the subtrahend?

a.) 88
b.) 75
c.) 74

5.) The minuend in the difference 36 – 15 has been decreased by 2 and the subtrahend has been increased by 3. What is the new difference?

a.) 16
b.) 26
c.) 24

Continue reading

2007 Grade 1 MTAP Division Team

2007 Metrobank-MTAP-DepEd Math Challenge
Division Team Competition – Grade 1

A. 15-second questions – 2 points each

1.) What number has 4 ones, 9 tens and 7 hundreds?

Answer: 794

2.) What is the value of the digit 6 in 4,628?

Answer: 600

3.) What is the sixth number in the pattern 7, 13, 19, …?

Answer: 37

4.) How many half hours are there in 11 ½ hours?

Answer: 23

5.) What number is 12 more than 50 – 21?

Answer: 41  Continue reading

Grade 6 MTAP 2007 Regional Team Questions with Answers

Below is the questions for the 2007 Regional Team MTAP competition.

15-second questions – 2 points each

1.) What is the sum of the largest prime number less than 100 and the smallest prime number greater than 100?

Answer: 198

2.) If 3.05 x 76.9 = 234.545, what is 30.5 x 7.69?

Answer: 234.545

3.) What 2 digits may be placed in the blank in 73528_ to make it divisible by 6?

Answer: 2 or 8

4.) If2/3of the area of a rectangle is 84 cm2, what is one-half of the area?

Answer: 63 cm^2

5.) In a Grade 6 class of 45 pupils, 80% got a grade of 80 and below. How many pupils got a grade of 80 and below?

Answer: 36  Continue reading

2007 Grade 6 MTAP Division Team Competition Questions

Below is the 2007 Division Team Competition for Metrobank-MTAP-DepEd Math Challenge for Grade 6. Answers are provided for each question. Please comment if you see any error.

A. 15-second questions – 2 points each

1.) The diameter of a circular lot is 15 m. What is its radius in centimeter?

Answer: 750

2.) Reduce the fractionto simplest form.

Answer: 9/11

3.) A regular pentagon has a perimeter of 140 cm. How long is one side?

Answer: 28 cm

4.) Express 32 as a sum of 2 prime numbers.

Answer: 13 + 19, 3 + 29  Continue reading

2007 Grade 6 MTAP Regional Individual Finals with Answers

This is the 2007 Grade 6 MTAP Regional Individual Finals with answers. Please comment if you find any error.

I. Solve each item and write the answer on the blank before the number. [ 2 points each]. Use π= 3.14

1.) A typist can type an average of 85 words in 2 minutes. At this rate, how long would it take to type a term paper of about 1232 words if a 5-minute allowance is given for change of paper? Give the answer to the nearest minute.

Answer: 34 minutes

2.) The base of isosceles triangle ABC is 3 cm less than a leg. If the perimeter is 42 cm and the altitude to the base is 12 1/5cm, what is its area?

Answer: 73.2 sq. cm.  Continue reading