Tag Archives: mtap reviewer

2017 Grade 8 Math Challenge Elimination Round (Questions 26-50) with PDF

This is the 2017 MTAP Grade 8 Math Challenge questions 26 to 30. Questions 1-25 including can be found here. The pdf can be downloaded here. Solutions and answer will be posted later.

26.) Perform the indicated operations and simplify:

\dfrac{2x - 3}{6x} \cdot \dfrac{4}{6x - 9} \div \dfrac{8}{x}

27.) What is the difference between the mean and the median of 2, 3, 3, 4, 6, 7, 8, 15?

28.) The surface area of a cube is 50% more than its volume. Find the total length of the edges of the cube.

29.) What is the slope of the line with y-intercept 6 and x-intercept -4?

30.) If the standard deviation of a set of 20 numbers is 0, what is its range?

31.) A date is randomly chosen from the month of February 2017. What is the probability that the date chosen is a prime number greater than 10?

32.) Solve for x: (x - 3) + 2( x-3) + 3(x-3)+ \cdots + 200(x-3)=1809004Continue reading

Grade 5 MTAP Regional Finals Round (Individual Written Competition)

These are the Math Challenge Questions for Grade 5 Regional Finals.
More past tests can be found here and more Grade 5 reviewers can be found here. If you have old tests, kindly send it to mtapreviewers@gmail.com, so we can share it here with answers/solutions.

Part I

1.) What is the least common multiple of 90 and 126?

2.) A worker can assemble a toy boat in 6 hours. A machine can reduce the time in the ratio 3:10. How long will the machine take to assemble the toy boat?

3.) A square has a side of 8cm. A second square has a side of 12cm. What is the ratio of their areas?

Continue reading

Grade 5 MTAP Regional Finals Round (Team Oral)

These are the Math Challenge Questions for Grade 5 Regional Finals.
More past tests can be found here and more Grade 5 reviewers can be found here. If you have old tests, kindly send it to mtapreviewers@gmail.com, so we can share it here with answers/solutions.

15-Second Questions

1.) What is the average of 9.45 and 9.55?

2.) What is the largest number that rounds to 27 500

3.) Find the biggest two-digit number that leaves a reminder of 3 when divided by 7?

Continue reading

2008 Grade 2 MTAP Elimination Round – Part 2

2008 Metrobank-MTAP-NCR Math Challenge
Elimination Round – Grade 2

Part II. Solve each item and write the answer on the blank before the number.

26.) My aunt baked 3 dozens of cookies. We ate ½ of them. How many cookies did we eat?

Answer: 18

27.) What fraction will you add 7/15 to make the sum equal to 1?

Answer: 8/15

28.) Write “<, =, >” on the blank in 3/7 _____ 4/8?

Answer: <

29.) What is the perimeter of the figure?

Answer: 80 meters

30.) How many square meters is the area of the figure?

Ignore, no figure from source.  Continue reading

2008 Grade 2 MTAP Elimination Round – Part 1

2008 Metrobank-MTAP-NCR Math Challenge
Elimination Round – Grade 2

Part I. Solve each item and write the answer on the blank before the number.

1.) What is the place value of 1 in 1 896?

Answer: Thousandths

2.) What is the value of 9 in 4 962?

Answer: Hundredths

3.) Write “five thousand, two hundred six” in symbols.

Answer: 5, 206

4.) Write the biggest odd number you can make with 1, 4, 6, 8?

Answer: 8, 641

5.) Write LXXVII in Hindu-Arabic.

Answer: 77

Continue reading