Tag Archives: mtap sample questions

2008 Grade 2 MTAP Elimination Round – Part 2

2008 Metrobank-MTAP-NCR Math Challenge
Elimination Round – Grade 2

Part II. Solve each item and write the answer on the blank before the number.

26.) My aunt baked 3 dozens of cookies. We ate ½ of them. How many cookies did we eat?

Answer: 18

27.) What fraction will you add 7/15 to make the sum equal to 1?

Answer: 8/15

28.) Write “<, =, >” on the blank in 3/7 _____ 4/8?

Answer: <

29.) What is the perimeter of the figure?

Answer: 80 meters

30.) How many square meters is the area of the figure?

Ignore, no figure from source.  Continue reading

2004 Grade 2 MTAP Sectoral Finals

2004 Metrobank-MTAP-NCR Math Challenge
Sectoral Finals – Grade 2

A. 15-second questions – 2 points each

1) There are 48 pupils in a class. If 1/6 are absent, how many are present?

Answer: 40

2) What is the remainder when 97 is divided by 4?

Answer: 1

3) How many prime numbers are there between 10 and 20?

Answer: 4

4) Jasmin and Jack bought two pairs of shoes. Each pair cost P425, how much in all did they pay?

Answer: P850.00

5) Eight boys have P4.50 each. How much money do they have in all?

Answer: P36.00

Continue reading

2007 Grade 2 MTAP Division Team Competition

2007 Metrobank-MTAP-NCR Math Challenge
Division Team Competition – Grade 2

A. 15-second questions – 2 points each

1.) If you subtract 16 from me the result is 29. What number am I?

Answer: 45

2.) What number ending in 2 zeros is nearest 6666?

Answer: 6700

3.) What is the remainder if 120 is to divided by 25?

Answer: 20

4.) How much more is 12 tens than 8 nines?

Answer: 48

5.) You can divide 12 into 3 equal parts by 4. By what number can you divide 120 into 4 equal parts?

Answer: 30  Continue reading

2004 Grade 1 MTAP Division Orals

Below are the questions and answers in the 2004 Metrobank-MTAP-NCR Math Challenge
Division Orals for Grade 1.

A. 15-second questions – 2 points each

1.) What is 14 more than one-half of 60?

Answer: 44

2.) What number is missing in 7, 11, 15, __ , 23, 27?

Answer: 19

3.) Nicole is 7 years old today. In what year was she born?

Answer: 1997

Note: This question was in 2004.

4.) How many more are six eights than six fives?

Answer: 18

5.) What is left if you take away six eights from 60?

Answer: 12  Continue reading

2015 Grade 1 MTAP Math Challenge – Division Orals

Below are the 2015 MTAP Math Challenge Division Orals for Grade 1 with answers.

Part 1 (15 seconds) 2 pts each

1.) One more than 9 is equal to 1 less than what number?
Answer: 11

2.) What number is equal to 30 tens and 7 ones?
Answer: 307

3.) What number is 5 more than the smallest 3-digit number?
Answer: 105

4.) How many tens are there in 784?
Answer: 78

5.)What is the sum of 11 + 19 + 12 + 18 + 13 + 17?
Answer: 90

6.) Grace had her fifty-peso bill changed to 5-peso coins. How many 5-peso coins did she get?
Answer: 10  Continue reading